hirdetés

Úgy tűnik, sikerült növelni tavaly a hatékonyságot a Simicska Lajoshoz köthető cégeknél. Ők is jobban teljesítettek, akárcsak a kormányunk. Nos így 22 milliárd juthat Simicskáék zsebébe osztalékként, legalábbis ez derül ki elektronikus mérlegeikből, amiket az Opten adatbázisából.

A közvetlenül a volt APEH-elnökhöz köthető cégeknél ugyanis mindössze 0,4 százalékkal nőtt az árbevétel, miközben a nyereség majdnem 30 százalékkal emelkedett.

Így aztán a tulajdonosok összességében az öt cégnél 10,7 milliárd forint osztalékot vehettek fel. Ötven százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ezen belül a zászlóshajónak számító Közgépnél harmadával hízott a nyereség és az osztalék is – utóbbi 4,1 milliárd forint lett.

Az egyszerű összeadások eredményeként az egyéb érdekeltségekkel együtt összességében egy 85 milliárd forintos árbevételű, 15 tagból álló cégbirodalom látszik (ebből 60,4 milliárd forintnyit hoz a Közgép). Egyetlen veszteséges cég van köztük, egy agrárvállalkozás.

S ez a cégbirodalom összesen 22,5 milliárd forint osztalékot tudott fizetni tulajdonosainak a tavalyi év után. Harmadával többet, mint egy éve.