hirdetés

bagolylepke

A Hajdúságban egy kokadi gazdára szabtak ki 1,5 milliárd forint bírságot, mert saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat. Több ezer értékes lepkehernyót írott ki, ezért a környezetvédelmi főfelügyelőség rekordmértékű pénzbüntetésre ítélte – értesült a Blikk.

A gazda cserjéi egy különösen ritka lepkefaj lakhelye volt, a  keleti lápi bagolylepke egyetlen példányának eszmei értéke 250 ezer forint – számításaik szerint a férfi nagyjából 6 ezer ilyen hernyót semmisített meg. Az ügyészség a vörösiszap-katasztrófához hasonló mértékű károkozásnak nevezte az esetet, így az okozott kárt először 10 milliárd forintban állapították meg.

Végül a pénzbírságot 1,5 milliárd forintra csökkentették. A tulajdonos, aki egyébként erdész minden engedélyt beszerzett a ritkításhoz, még a Hortobágyi Nemzeti Parktól is zöld utat kapott a telek átrendezéshez. Az ügyészség egy amatőr természetbúvár információira hagyatkozik, más bizonyítékot nem tudnak felmutatni. A latnak nyilatkozott a ritka lepkefaj felfedezője, aki a gazda szomszédja, Baranyi Tamás szerint egy lepke sincs az országban, amelyik a telet a cserjék ágain vészelné át, az irtás pedig akkor történt.