hirdetés

Brutális felvételek kerültek elő a menekültek étkeztetéséről. Egy osztrák zöldpolitikus felesége juthatott be valahogyan a röszkei táborba pár napja, ahol lefilmezték az esti rendőrök által irányított ételosztást. A körülmények sokkolóak, hisz zacskókban dobálják az ételt nekik méterekről s aki elkapja a tömegben az ehet, aki nem az lehet, hogy éhen marad.

botrányos ételosztás

Alexander Spritzendorfer osztrák zöldpolitikus töltött fel egy olyan videót a YouTube-ra szeptember 10-én, ami a leírása szerint szeptember 9-éről 10-ére virradó éjszaka készült a röszkei egyes táborban. A videót felesége, Michaela Spritzendorfer-Ehrenhauser készítette, aki két társával jutott be valahogyan a táborba, ahova se a sajtót, se a civil megfigyelőket nem engedik be.

A videó alatt azt írják az osztrákok, aki ebbe a táborba bejut, az már sokkal jobb helyzetben van, mint azok, akik a szabad ég alatt táboroznak. Az ételt este nyolckor osztották, mintegy 300 ember próbálta elkapni a feléjük dobált, zacskóba csomagolt felvágottas zsemlét és vizes palackot. Volt akinek sikerült, míg másoknak nem.

A leírás szerint a táborban koszosak a matracok, nincs orvosi ellátás, a Magyar Vöröskereszt két munkatársa pedig egy üres teremben várakoznak a sürgős esetekre az első emeleten, de nem nyilatkozhatnak. Mentőt lehet hívni – tudták meg az osztrákok. A sürgősségi szobában egy kis asztalt láttak három székkel, az asztalon ragtapaszok, 2 papírtörlőkendő és egy sztetoszkóp. A fal mellett másfél csomag vécépapír és pár pelenka.

Az Esti Újság úgy tduja a botrányos eset miatt a Készenléti Rendőrség vezetése vizsgálatot indított.