hirdetés

Olcsón megúszta a Dózsa György úti luxus autós ámokfutó M.Richárd a két halálos áldozatot követelő balesetet. Persze már a nyomozás legelején tudható volt, hogy M.Richárdot másképp kezelik mint bárki mást, hisz előzetesbe sem került, pedig tudható volt, hogy jogsi nélkül vezetett, és két ember meghalt. Más bizony az elsőfokú ítéletig is dutyiban lett volna. Az ügyészség az enyhe büntetés ellen fellebbezett érthető módon. 

 

Négy év fogházra és négy év közügyektől eltiltásra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság M. Richárdot a 2017 májusában történt Dózsa György úti halálos tragédia miatt azzal, hogy a büntetés kétharmada után bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen. A kecskeméti maffiaperből is ismert férfit örökre eltiltották a vezetéstől, a kerékpárossal történt afférja során lévő közúti veszélyeztetés vádja alól viszont felmentették. A balesetben érintett másik sofőrt, N. Józsefet 1 év 10 hónap fogházra ítélték, de a büntetését három évre felfüggesztették. Őt egy évre tiltották el a vezetéstől.

A szakértői vélemény szerint M. Richárd 135-140 km/óra közötti sebességgel haladt Mercédeszével a Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe gépkocsijával N. József, aki szabálytalanul, kis ívben kanyarodott be a szemből érkező vádlott elé úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A kanyarodni akaró autó az ütközéstől többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba.

A baleset egyik áldozata egy 37 éves kisgyerekes apuka volt, a másik pedig egy 24 éves egyetemista fiú. A kanyarodó kocsit vezető N. Józsefnek kilyukadt a tüdeje és öt bordája eltört, M. Richárd viszont könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

A balesethez egyesítették M. Richárdnak azt az ügyét, amelyben korábban bevonták a jogosítványát. M. Richárd ekkor majdnem elsodort egy kerékpárost, majd az emiatt kialakult konfliktus során az utasával együtt kiszállt az autóból, és megverte a bringást. Az ügyész perbeszédében letöltendő börtönt kért M. Richárdra azzal, hogy örökre tiltsák el a vezetéstől. Súlyosító körülményként kérte figyelembe venni a férfi büntetett előéletét.

A bíró az ítélet indoklásában hosszasan sorolta, hogy M. Richárd volt a baleset fő okozója, kitért a gyorshajtására és arra is, hogy vezetés közben videózta magát. Elmondása szerint a balesetben elhunyt egyetemista fiú valószínűleg akkor is életét vesztette volna, ha be van kapcsolva a biztonsági öve.

Az ügyészség jelentős súlyosításért fellebbezett M. Richárd esetében, azzal, hogy a közúti veszélyeztetésben is állapítsák meg a bűnösségét. Az ítélet ellen az elítéltek és a védőik is fellebbeztek, így a döntés nem jogerős. Az ügyészség indítványozta M. Richárd letartóztatását az ítélethirdetés után, de ezt a bíróság elutasította, és megszüntette a 43 éves férfi bűnügyi felügyeletét. A végzés ellen az ügyészség fellebbezett.

(Turcsányi)