hirdetés

A TV2 sztárjának ex-cége súlyos adótartozást halmozott fel. Nemrég felszámolással megszűnt a Két Utazó Kft., amelyet 2003-ban Kasza Tibor és Kasza Gábor alapítottak, majd öt év után kiszálltak belőle. A székhelyszolgáltatós címre és új tulajdonoshoz került vállalkozás jelentős 100 milliós adótartozást halmozott fel.

kasza tibiA Fővárosi Törvényszék március 7-én jogerőre emelkedett végzésével befejezte a Két Utazó Művészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felszámolási eljárását és megszüntette a céget – derül ki a Cégközlönyből. A Két Utazó Kft.-t hárommillió forint jegyzett tőkével, alkotó- és előadó-művészeti fő tevékenységgel 2003. március végén alapította az akkor szegedi lakcímmel rendelkező Kasza Tibor és testvére, Kasza Gábor. A cég neve azonos a Crystal együttes első sikeres dalának és albumának címével. A vállalkozásban 2006 októberétől résztulajdonos volt az együttes harmadik tagja, Lajtai Katalin is.

Az említett három személy 2008 szeptemberéig volt tag a kft.-ben, majd a szegedi Kasza József, 2011 decemberében pedig a szerbiai, szabadkai lakóhellyel rendelkező Horvat Zuzana lett a cég ügyvezető-tulajdonosa – aki más, felszámolással vagy kényszertörléssel megszűnt társaságokban is megfordult már a ceginfo.hu adatai szerint.

A Két Utazó Kft. 2008 szeptemberétől székhelyszolgáltatást nyújtó irodák címén volt bejegyezve. A cég ellen az adóhatóság 2011 februárjában végrehajtást indított, a felszámolási eljárása 2013 júliusában indult el – ami a közelmúltban zárult le a gazdasági társaság megszüntetésével. A vállalkozás jelentős, 100 millió forintot meghaladó adótartozást hagyott hátra. (A kft. szerepelt a NAV 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező, nem magánszemély adózókat felsoroló, 2016 december végi állapotot mutató listáján.)

A Napi.hu megkereste az énekes-zeneszerzőként ismertté vált, fotósként, televíziós műsorok szereplőjeként, illetve műsorvezetőjeként is tevékenykedő Kasza Tibort, hogy mit tud egykori vállalkozása sorsáról, a felszámolásról és a jelentős adótartozásról. Kasza Tibor meglepődve értesült lapunktól arról, mi történt a Két Utazó Kft.-vel, a tájékoztatása szerint mindig ügyelt rá, hogy minden rendben legyen a cégeivel, amelyeknek nincs adótartozása. A Két Utazó Kft.-nek sem volt adótartozása, amikor 2008 szeptemberében kiszálltak belőle, a cégeladást pedig ügyvéd intézte.

A cégbírósági adatok alátámasztják a Kasza által elmondottakat: a kft. 2008-ban – abban az évben, amikor a Crystal három tagja kiszállt a vállalkozásból – 6,1 milliós nettó árbevétellel és 2,9 millió forint egyéb bevétellel zárt, az adózott eredménye 173 ezer forint volt. A kötelezettségállománya mindössze 63 ezer forintot tett ki.

Ugyanakkor az is kiderül a céges beszámolókból, hogy a következő évben nem volt bevétele a Két Utazó Kft.-nek, és a kötelezettségállománya sem nőtt, 2010-ben viszont – a korábbi éves forgalomhoz képest jelentős – 217 milliós nettó árbevételt ért el, s az évet 11 milliós veszteséggel zárta. A tartozása (kötelezettségállománya) pedig 53 millió forintra nőtt. A 2010-es beszámoló szerint a bevétele “alapvetően a fő tevékenységéből”, a hangfelvétel-készítésből származott (az akkori hatályos cégadatokban a kft. fő tevékenysége az előadó-művészet volt, egyéb tevékenységként jegyezték be a hangfelvétel-készítést – a szerk.) A kft.-nek 2010 óta nincs elérhető mérlege.

Kasza Tibor azt nem közölte, hogy a Két Utazó Kft.-ben 2008-2011-ben tulajdonos Kasza József a rokona-e. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a showman rokona az.