hirdetés

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi a Twitteren közölte, hogy az orosz invázió február 24-i kezdete óta már 10 millió embernek kellett elmenekülnie az otthonából Ukrajnában.

 

A háborút viselők felelőssége a világon mindenütt kiterjed a szenvedésre, amelyet az otthonukból menekülni kényszerülő civileknek okoznak.

Az ukrajnai háború annyira pusztító, hogy 10 millióan menekültek el – vagy az országon belül, vagy menekültként külföldre – írta bejegyzésében a menekültügyi főbiztos.

A posztról beszámoló BBC szerint ez a szám Ukrajna lakosságának a negyede, szóval a háború miatt minden negyedik ukrán állampolgárnak hátra kellett hagynia a saját otthonát.

Oroszország háborúja Ukrajnában február 24-én kezdődött, és azóta emberek milliói menekültek a szomszédos országokba. Lengyelország több mint kétmillió, Románia több mint félmillió, hazánk pedig több mint 300 ezer ukrajnai menekültet fogadott be eddig.

Vasárnap az ENSZ menekültügyi szervezete azt is közölte, hogy az orosz invázió kezdete óta 3 389 044 ukrán hagyta el az országot. Az elmenekültek közül tízből kilenc nő és gyermek. A 18 és 60 év közötti ukrán férfiak katonai behívásra jogosultak, és nem hagyhatják el az országot. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az Unicef adatai alapján a külföldre menekülő ukránok között másfél millió gyermek van. A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy fokozottan fennáll náluk az emberkereskedelem és a kizsákmányolás veszélye.

Az ENSZ becslései szerint Ukrajnán belül 6,48 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét.

(Németh A.)