hirdetés

Madarak és fák napja 1906-tól van Magyarországon, minden év május 10-én. Idén a nagylevelű hárs lett az év fája , az év madara pedig a zöld küllőlett.

 

1902-ben az európai országok egyezményt kötöttek Párizsban a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Még ebben az évben Chernel István ornitológus megszervezte Magyarországon az első madarak és fák napját. E jeles nap bevezetésére hivatalosan csak néhány évvel később, 1906-ban került sor.

A természet szeretetének és védelmének megünneplése azóta is hagyomány maradt. Ezen a napon rendezvényekkel és megemlékezésekkel hívják fel a figyelmet a természetet védelmére, valamint a fák és a madarak sokféleségére. Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok is.

Az idei év fája, a nagylevelű hárs 23 gyűjteményes kertben figyelhető meg. Az év gyógynövénye, a cickafark 26, az év vadvirága, a védett agrárkosbor májusi virágzása 6 kertben látható. Az év madara, a zöld küllő 24 gyűjteményes kertben figyelhető meg.

 

( H.Sz.)