hirdetés

Volodimir Zelenszkij is felszólalt kedden az Európai Parlament rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitájában. Az ukrán elnök kijelentette: Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának.

 

„Meggyőződésem, hogy megnyílhat az európai út Ukrajna előtt” – fogalmazott, továbbá hangsúlyozta, hogy Ukrajna azt szeretné hallani, hogy valóban van európai perspektíva az ukránok számára. Mint mondta: Ukrajna megmutatja, hogy Európához tartozik. Ukrajna tagságával az Európai Unió erősebbé válik. Az Unió azonban Ukrajna nélkül magányos és szegényebb lesz.

Az államfő elmondta, egyenrangú tagjai szeretnének lenni Európának. Az elnök hétfőn kérelmet nyújtott be az Európai Unió felé, hogy Ukrajnát is felvegyék a tagországok listájára.

„Küzdünk azért, hogy az Európai Unió tagjai legyünk” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlament keddi ülésén.

Az ukrán elnök videobejelentkezésében elmondta: Az elmúlt napokban nem tudom, hogyan üdvözöljek mindenkit. Nem tudok jó reggelt mondani. Mindig azokra a polgárokra gondolok, akik az életük árán küzdenek az ország szabadságáért.

Beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna Európát választotta. Hozzátette, szeretné, ha az Európai Unió is azt mondaná Ukrajnának: „Európa választása Ukrajna.”

Kedves jelenlévők, nagyon lelkes népünk van, jogainkért, szabadságunkért és életünkért harcoltunk mindig, most pedig a túlélésért harcolunk, és ez a fő motivációnk. Azért is harcolunk azonban, hogy egyenrangú tagjai legyünk Európának
– fogalmazott.

Bizonyítsák be, hogy velünk vannak, hogy nem engednek el minket! – zárta beszédét az ukrán vezető.

Zelenszkij beszédét állva tapsolták meg az EP-képviselők.

( Balu )