hirdetés

Végigment a katasztrófavédelem az országon, és rájöttek: minden hatodik kémény ismeretlen volt eddig.

2014.08.08. Kéményseprõ, Pécs. Fotó: Móricz-Sabján SimonSzázezres nagyságrendben találnak olyan kéményeket a katasztrófavédelem munkatársai, amelyeket eddig semmilyen nyilvántartásba nem jelentettek be – közölték, miután befejezték a sormunka szerinti kéményellenőrzéseket. Az LMP-s Demeter Márta most kikérte a pontos számot, Pintér Sándor pedig megírta neki: 360 248 olyan égéstermék-elvezetőt találtak, amelyekről eddig az ott élőkön kívül senkinek nem volt tudomása.

Mivel 2017. december 31-ig összesen 2,19 millió kéményt ellenőriztek, ez azt jelenti, hogy a kémények több mint 16 százaléka volt eddig ismeretlen. A tavalyi volt az első év, amikor a kéményseprők helyett a katasztrófavédelem dolgozói végezték az ellenőrzést az ország legnagyobb részén, 17 megye közel 2600 településén.

A kétmilliónál is több ellenőrzés közül 23 ezer esetben találtak olyan bajt, ami az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztethette volna. Olyan eset viszont csak 213 akadt, ahol tűzvédelmi bírságot szabtak ki, mert tilalom ellenére üzemeltették a kémény.