hirdetés

A modern ember számára a vashiány éppen olyan népbetegségnek számít, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Kialakulásáért főként az egyoldalú táplálkozást okolják, de bizonyos betegségek (pl. reflux) egyaránt szerepet játszhatnak a vashiány létrejöttében.

 

Kétségtelen, hogy a vashiányt kezelni szükséges, ellenkező esetben olyan tünetekkel lehet számolni, mint a szédülés, a fejfájás, az immunrendszeri problémák, de a hajhullás szintén ide sorolható. A vashiány vaspótló kezeléssel történhet, ennek azonban vannak fokozatai.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A legegyszerűbbnek tűnő megoldás a vasraktárkészlet feltöltésére a megfelelő mennyiségű, vagyis 10-20 mg vasat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása. Bár naponta már 1-2 mg vas felszívódása is elegendő, de a táplálkozás során bevitt vas csupán 10 százaléka tud hasznosulni.

Azonban vannak olyan tényezők, melyek segítik a vas felszívódását, és olyanok is, melyek gátolják. Például a C-vitamin egyértelműen segíti, míg a kalcium és a magnézium, valamint a növények csersav- és fitáttartalma akadályozza a felszívódást.

Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú vasat viszünk be a szervezetünkbe, ennek ugyanis két fajtája van, a fehérjéhez kötött hemvas és a nem fehérjéhez kötött nem-hemvas. A hemvas baromfi- és vörös húsokban, valamint halakban található, könnyen felszívódik, hiszen az együtt fogyasztott ételek nem befolyásolják jelentősen a felszívódását. Ezzel szemben a nem-hemvas felszívódása jóval nehezebb, mert számos együtt fogyasztott étel gátolja (pl. tej, tea). A nem-hemvas főként növényi eredetű ételekben vagy vassal dúsított fogásokban található.

Étrend-kiegészítők

A vaspótlás egyik igen népszerű módja az étrend-kiegészítők fogyasztása. Ez lehet szilárd vagy folyékony állagú, és legtöbbször a vas mellett egyéb hasznos nyomelemeket és vitaminokat szintén tartalmaz. Fontos tudni azonban, hogy ezek a készítmények csak kiegészítésként szolgálnak, vashiány kezelésére vagy megelőzésére egyáltalán nem alkalmasak.

Mielőtt azonban találomra elkezdenél szedni bármilyen vastablettát, érdemes egy alapos pillantást vetni a doboz címkéjére. Ebből kiderül, hogy mennyi az elemi vastartalom mennyisége (14 mg-nál többet nem tartalmazhat a napi adag), illetve milyen egyéb összetevőket viszünk be a szervezetünkbe az étrend-kiegészítő szedésével. Ezt azért különösen fontos tudni, mert a bevitt vas mennyiségének csak a 10 százaléka szívódik fel, és ha magnéziumot vagy kalciumot is tartalmaz, akkor ennél jóval kevesebbet, hiszen mint fentebb is említettük, ezek gátolják a vas felszívódását.

A vashiány ezek mellett kezelhető vényköteles gyógyszerekkel és súlyos esetben vénás vaspótlással, de mindkét módszer kizárólag orvos felügyelete mellett történhet.

Amennyiben több információra van szükséged a vashiánnyal és annak kezelésével kapcsolatban, keresd fel az Intima.hu oldalát!