hirdetés

Egyre több a zavaros részlet annak a két amerikai nőnek a történetében, akik állításuk szerint öt hónapig hánykolódtak egy vitorlással a Csendes-óceánon, amíg egy tajvani halászhajó október 24-én észre nem vette őket.
kiemntett csajokA BBC beszámolója szerint Jennifer Appel és Tasha Fuiava májusban indult útnak Hawaiiról Tahiti felé, ám a hajójuk motorja tönkrement. A két nő közleménye szerint eleinte azt gondolták, hogy a szél és a vitorlák segítségével kijutnak a szárazföldre. Kéthavi hánykolódás után kezdtek el naponta segélyhívásokat küldeni, ám senki nem észlelte őket, mivel túl messze voltak más hajóktól és kikötőktől. A nyílt vízen töltött idő alatt két cápatámadást is átvészeltek.

Október 24-én aztán egy tajvani halászhajóról megpillantották a vitorlást a japán partoktól nagyjából 1500 kilométerre délkeletre, és értesítették a guami amerikai hatóságokat. Másnap megérkezett az Ashland nevű amerikai hajó, hogy kimentse két honolului nőt és a velük lévő két kutyát. Appel és Fuiava állítólag úgy élte túl a megpróbáltatást, hogy több mint egy évre elegendő száraz élelmük – nagyrészt zabkása és tészta – volt, valamint víztisztítót is vittek magukkal. Az elmúlt napokban több kérdés is felmerült azonban a történetükkel kapcsolatban.

Az amerikai parti őrség szóvivője, Scott Carr főhadnagy szerint a két nővel készített interjúkból és a parti őrség saját beszámolójából kiderült, hogy a Sea Nymph nevű 15 méteres hajón volt úgynevezett sürgősségi helyzetjelző rádiójeladó (EPIRB), amelyet azonban nem aktiváltak. Ezzel kapcsolatban Appel kedden azt mondta, tapasztalatai szerint a jeladót kizárólag akkor lehet használni, ha az ember közvetlen fizikai veszélyben van és fennáll a 24 órán belüli elhalálozás kockázata. “A hajótest ép volt, lebegtünk, volt ételünk, vizünk, és minimálisan tudtunk manőverezni is” – idézte fel a nő Japánban, ahová az amerikai haditengerészet szállította őket a kimentésüket követően. Appel ugyanakkor elismerte, hogy két alkalom is volt, amikor használnia kellett volna a jelzőt: először, amikor június vége, július eleje környékén Hawaii partjainál voltak, másodszor pedig, amikor október 1-jén a Wake-sziget környékén jártak.

Carr szerint amikor a parti őrség kapcsolatba lépett júniusban a hajóval Tahiti közelében, Appelék biztosították a hatóságokat arról, hogy nincsenek veszélyben és hamarosan visszatérnek a szárazföldre. A szóvivő emlékeztetett, hogy azután történt, hogy a hajónak állítólag tönkrement a motorja és a vitorlakötélzet, valamint az árboc is megsérült egy viharban.
Az sem tisztázott, hogy a két nő ellenőrizte-e a velük lévő rádiókészülékeket az út előtt, ugyanis múlt héten mindketten azt állították, hogy a fedélzeten lévő mind a hat kommunikációs eszköz tönkrement. A páros állítása szerint a tengeren töltött első éjszakájukon egy trópusi vihar csapott le rájuk. A nemzeti meteorológiai szolgálat szerint azonban akkor és abban a régióban nem volt vihar.
Az is kérdéses, hogy miért nem kötöttek ki az útjukba eső szigetek valamelyikén, illetve, hogy a velük lévő kutyák – Valentine és Zeus -, hogyan vészelhették át ilyen jó állapotban az utat.