hirdetés

Több száz diák gyűlt össze péntek este a budapesti Kölcsey Gimnázium előtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák az aznap kirúgott tanáraikat. A rendőrök a forgalmat kénytelenek voltak lezárni a sok tüntető miatt. A diákok azt üzenik: el a kezekkel a tanáraiktól.

 

Egy hatalmas „el a kezekkel a tanárainktól” transzparenst feszítettek ki az iskola kapuja előtt. Az iskola előtti utca megtelt tüntetőkkel, le is zárták a rendőrök a forgalom elől.

Mint ismert, legalább öt tanárt bocsátottak el azonnali hatállyal a gimnáziumból, mert polgári engedetlenség keretében több alkalommal is megtagadták a tanítást, mivel a sztrájktörvény kiüresítésével így tudnak tiltakozni az oktatás és a pedagógusok nehéz helyzete miatt.

Palya Tamás, az iskola egyik kirúgott tanára közölte: más elbocsátott tanárokkal közösen azon gondolkodik, hogy munkaügyi pert indít.

A tankerület válasza szerint viszont az érintett tanárok felmentése indokolt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”.

Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. Az, hogy ez mennyire törvényes nem tudni de aligha. Azonban úgy tűnik most ez a divat, csöndben kell tűrni, és tűrni.