hirdetés

Űrbe megy a magyar ismét
2019-11-28 20:00

Magyarország űrnagyhatalom lesz. Sőt Szijjártó miniszter bemondta az új célt, ismét magyart küldünk az űrbe Farkas Berci után.

 

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség Space19+ miniszteri konferencián Sevillában.

Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben – magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette azt is, Magyarország új külgazdasági és külpolitikai törekvései között szerepel, hogy újra kivegye részét a világűr békés célú felhasználásából.

Ferencz Orsolya, a tavaly ősszel kinevezett űrkutatásért felelős miniszteri biztos is arról beszélt, hogy igyekeznek megvizsgálni minden lehetőséget, “hogyan tudunk visszatérni oda, ahol már egyszer voltunk”.