hirdetés

Drasztikus korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben: az ország lezárja a határait, csak magyarok léphetnek be, éjféltől betiltják a rendezvényeket, a szórakozóhelyek, mozik zárva lesznek, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével minden üzlet, étterem és kávézó bezár háromkor.

 

Hétfő reggeli adatok szerint 39 koronavírussal fertőzött állampolgárt tartanak nyilván Magyarországon, az iskolák digitális tanrendre álltak át, az egyetemek zárva vannak. A miniszterelnök péntek este azt is bejelentette, tíz akciócsoportot állítottak fel, hogy megakadályozzák, vagy legalább lelassítsák a vírus terjedését.

Orbán Viktor azzal kezdte, 1990 óta nem volt arra példa, hogy veszélyhelyzetet kelljen kihirdetni. Az egész emberiség számára kihívás, hogy egy eddig ismeretlen vírussal állunk szemben, ráadásul sokkal gyorsabban terjed, mint az eddig ismert vírusok.

Jelenleg is 37 gyógyszergyár dolgozik azon, hogy kifejlessze a megfelelő vakcinát, mindeddig sikertelenül.

A járvánnyal szemben globális megoldás sincs, ezért minden ország maga dolgozza ki a védekezés stratégiáját, de Orbán szerint ez korábbi válságoknál is így volt. Amíg nem fedezik fel a vakcinát, addig ez így is marad. Ettől függetlenül mindenkivel konzultálunk, de a felelős döntéseket nekünk, magyaroknak kell meghoznunk – tette hozzá. Orbán szerint az osztrák intézkedéseket a lehető legjobban próbáljuk átültetni a magyar gyakorlatba.

A kormányfő azzal folytatja, hogy mi várható a jövőben. Az biztos, hogy az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktuk. Mindenkit arra kér, hogy segítsük az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozók munkáját, és azt is megerősítette, hogy lesznek még szokatlan eljárások a jövőben is, ezért megköszönte a lakosság együttműködését.

Magyarország a következő napokban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába – figyelmeztetett a kormányfő.

Ezt kell mérsékelni, méghozzá azzal, hogy a kontaktusok számát csökkentsük. Ezért eddig rendkívüli jogrendet vezettek be
• beutazási tilalmat rendeltek el több országból (Irán, Olaszország, Kína, Dél-Korea, Izrael)
• karantént írnak elő azoknak, akik ezekről a területekről jönnek
• intézménylátogatási tilalom van az egyetemeken
• a külföldi osztálykirándulásokat megtiltották, a nyári külföldi nyelvtanulás bevezetését elhalasztották
• járványkórház építése kezdődött hétfő hajnalban.

Újabb döntéseket is hoztak. Így Magyarország határait lezárják, a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba
• a rendezvényeket éjféltől betiltják, sportesemény is csak zárt kapu mögött lehet, de legjobb, ha úgy sincs.
• a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják, kulturális intézményeket is.
• az éttermek, kávézók csak 15 óráig tarthatnak nyitva.
• csak élelmiszerboltok, patikák és drogériák tarthatnak nyitva 15 óra után is.
• a kormány azt javasolja, a családi eseményeken kívül minden mást halasszanak el, az idősek legyenek rendkívül óvatosak.
• ezt nem tilthatják be, de kérik a 70 év felettieket, hogy ne hagyják el a lakásukat.
• az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthonaikban maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk.

A miniszterelnök ezután a gazdaságvédelmi eszközökre tért ki, a válságkezelést Varga Mihály pénzügyminiszter irányítja majd. A legfontosabb, hogy a munkahelyeket megvédjék, komoly költségvetési átszabások jönnek.

Orbán Viktor felszólalása után a frakciók hozzászólásai következnek. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs az egészségügyi intézményekben elég védőfelszerelés, a hatósági karantént nem mindenki tartja be. Az ellenzéki politikus arra is kéri a kormányt, hogy már most készüljenek fel a munkanélküliség problémáira, emeljék fel az álláskeresési járulékot háromról kilenc hónapra, a közmunkát, a családi pótlék emelést is hajtsák végre, valamint függesszék fel a hiteltörlesztést is. Azt is javasolta, hogy az Országgyűlés költözzön fel a felsőházi terembe, ahol 400 szék van és távolabb tudnának ülni egymástól.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is reagált. Elmondta, hogy mindenki számára a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, egészsége és megélhetése. Amellett azonban nem tudnak elmenni szó nélkül, hogy “fekete öves arrogancia mestert” küldtek a vasárnap esti operatív törzs sajtótájékoztatójára Kovács Zoltán személyében. A tesztek számát és a védőfelszerelések számát is növelni kell a szocialista politikus szerint, valamint azért is bírálta a kormányt, hogy még mindig nem készült fel a digitális oktatásra. Ezért a szocialisták ötpontos védelmi tervet terjesztenek az Országgyűlés elé.

A Jobbik részéről Jakab Péter frakcióvezető szólalt fel, aki szerint Magyarország immunrendszere nagyon nem áll jól, nem tudnak válságüzemmódba kapcsolni. Első lépésként a politikus szerint vissza kellene hívni Kásler Miklóst, biztosítani kell minden védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók számára és munkahelyvédelmi alapot kell létrehozni, garantálni kell a fizetést mindenkinek, aki elveszti a munkáját. Az állami szektorban dolgozók bérét is garantálni kell, a lakástörlesztési hiteleket is azonnali hatállyal fel kell függeszteni, amit ki kell terjeszteni a rezsifizetésre is. Jakab szerint az árakat is maximalizálni kell, főleg a maszkokat és a kézfertőtlenítőket említi.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese összefogásra hívott fel mindenkit. A járvány első szakaszában a krízis kitörésekor a kormány nem bizonyította alkalmasságát – mondta a politikus, aki szerint az Orbán-kormány túl lassan és túl gyengén reagált ebben a helyzetben. Nem akarják kritizálni a kormányt, javaslatokat akarnak tenni. A most bejelentett intézkedéseket üdvözlik, de szerintük a kormány nem végez elég tesztet. Pedig a tapasztalatok szerint minél több tesztet végeznek, annál hatékonyabban lehet tartani a megbetegedések számát. Ezért a DK azt kéri, hogy szélesebb körben végezzék el a teszteket, szűrjék ki a vírust hordozókat, valamint segítsék anyagilag a munkavállalókat és a munkaadókat is.

Az LMP részéről Keresztes László Lóránt először mindenkinek megköszönte a megfeszített munkát. Sok kormányzati intézkedéssel egyet is értett, az ellenzéknek pedig kötelessége, hogy konstruktívan vegyen részt a munkában – emelte ki. Keresztes gyalázatosnak nevezte Kovács Zoltán kommunikációját, amit vasárnap este bemutatott az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a kistelepülésekről rengeteg polgármester kereste meg, ahol nem rendelkeznek védőfelszereléssel, pedig segíteni akarják az ott élőket, különösen az időseket.
Arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali 30 százalékos béremelést vezessen be az egészségügyi dolgozóknak, 50 százalékosat pedig a szociális dolgozóknak.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is felszólalt, aki dicsérte a közösségi összefogást az ellenzék részéről, de bírálta a politikacsinálást ebben a kérdésben. “Itt most nincs helye a provokációnak sem” – utalt a kommunikációt érintő bírálatokra. Harrach szerint fontos szempont a felesleges kockázatok és a “ne féljetek” alapgondolata is. Veszélyhelyzet van a kórházakban és a parlamentben is, hiszen kitalálni sem lehetne jobb gócpontot annál, mint az ülésterem, ráadásul a képviselők rengeteg emberrel találkoznak munkájuk során – figyelmeztetett. A KDNP azonban úgy gondolja, hogy ahogy az orvosok sem félnek a hivatásukat teljesíteni, ők sem teszik. Fontosnak tartaná a veszélyhelyzet meghosszabbítását 15 nappal és a költségvetés módosításának megszavazását.

A Fidesz részéről Kocsis Máté frakcióvezezető szintén azzal kezdte a felszólalását, hogy köszönetet mondott az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak. A neheze azonban még csak most jön – tette hozzá. Ezeken segíteni fognak az Orbán Viktor által bejelentett intézkedések, hiszen emberéleteket és a gazdaságot is meg kell védeni egyszerre. Megköszönte a parlamenti pártoknak, hogy kétszer is konstruktív hétpári megbeszéléseket tartottak. Az arroganciát viszont elutasította, valamint az országok közötti versengést is. “Nem lesz győztes a végén” – figyelmeztetett.

Viszontválaszában Orbán Viktor minden pozitív észrevételt megköszönt, de kifejezte csalódottságát amiatt, hogy egyesek még mindig nem tudnak felülkerekedni a politikai csatározásokon. Szamárságnak nevezte azt a felvetést, hogy a kormány nem akadályozta meg, hogy a vírus bejusson Magyarország területére.

A védekezéshez szükséges minden költségvetési forrás gyorsan és azonnal igénybe vehető – mondta. A rendelkezésre bocsátott költségvetési keret felülről nyitott és korlátlan.

Fel kell készülni arra is, hogy egészségügyi dolgozók is meg fognak fertőződni, ezért az ő védelmükért mindent megtesznek.

Orbán szerint lesz elég védőfelszerelés, tanulnak a kínai és az olasz példából, az utóbbi helyen az egészségügyi dolgozók tíz százaléka fertőződött meg a vírussal. Az egészségügyi felsőoktatásban résztvevőket is egészségügyi dolgozóknak nyilvánították, ugyanez igaz a rendvédelmi tisztjelöltekre, ők mostantól mindannyian behívhatók szolgálatra.

Olyan intézkedéseket kell hozni, hogy a dolgozók munkában tudjanak maradni. Nem azon kell gondolkozni, hogyan kárpótolják azokat, akik kiesnek a munkából. Előállhat olyan helyzet, hogy a szülők nem tudják felügyelni a gyerekeket, éppen ezért nem zárták be az iskolákat, ahol gyerekmegőrzést továbbra is vállalnak kis csoportban, elkülönítve. A digitális oktatást pedig be fogják tudni vezetni, pont azért, mert már két éve dolgoznak rajta.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatait befogadták, ismerik, és amit tudnak, megvalósítanak belőle – mondta a miniszterelnök, aki szerint Kásler Miklós kiváló szakember, hiszen intézményvezető volt.

A folyamatban lévő beruházásokat Orbán szerint nem fogják leállítani, a válságot nem megszorításokkal lehet kezelni.”

Ha nem tartjuk munkában az embereket, az fog megszorításhoz vezetni. Pont az ellenkezőjét fogjuk csinálni, élénkítés, növekedéstámogatás lesz” – magyarázta a gazdaságvédelmi terveket a kormányfő.

A szűrésre érkező bírálatokra azt válaszolta: olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni. Amíg az antitest nem jelenik meg a szervezetben, addig a teszt bizonyossága csak 50 és 70 százalék közötti. Az a kormányfő szerint egy illúzió, hogy ha többet tesztelnénk az embereket, jobban tudnánk lassítani a vírust.

A kormány kommunikációja továbbra is az emberekre összpontosít, ezért arra kért mindenkit, hogy ne provokálják az ebben résztvevőket.

“Nehéz időnk jönnek. Nincs sok tudásunk, de ami van, az riasztó. Most jön a neheze, ezt mutatja az osztrák példa is, ahol 30 esetből nyolc nap alatt lett 800” – mondta.

Minél nagyobb a baj, annál nagyobb higgadtságra van szükség – üzente a miniszterelnök beszéde végén, ami után hatalmas tapsot kapott a kormánypárti padsorokból.