hirdetés

Újabb kisbaba halt meg otthonszülés közben. Az egyre népszerűbb otthoni szülésnél hiába vannak bábák, azaz szülésznők, egy esetleges komplikáció elhárításához vagy életmentéshez nincsenek meg a megfelelő orvosi eszközök.

 

Miskolcról egészen Budaörsig utazott szerdán hajnalban egy 35 éves nő, hogy háborítatlan körülmények között hozhassa világra gyermekét az egyre népszerűbb bábás vagy otthonszülés keretein belül. Sajnos néhány órával később, egy bába vezetésével megindult szülés vége tragédia lett, a kisfiú nem sírt fel a születéskor.

Az otthonszülés egy népszerű és sokak által kedvelt szülési forma, amelyet bábák azaz végzettségük szerint szülésznők felügyelnek, itt is ez történt. A természetes szüléssel világrájövő kisfiú azonban nem sírt fel, a bába hiába tett meg mindent, nem jártak sikerrel, ezért értesítették az egyik, koraszülött-mentésre szakosodott céget. Az újszülött kisfiún már ők sem tudtak segíteni.

Az anyát ezután a mentők sokkos állapotban vitték be az egyik fővárosi kórház szülészetére, ahonnan csütörtök délután már hazaengedték. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt.

A nyomozók szakértők bevonásával vizsgálják azt is, hogy pontosan mi okozta a kisfiú halálát, és kórházi körülmények között segíthettek-e volna rajta.

Az otthonszülés elismert élharcosa volt Geréb Ágnes, akit évekkel ezelőtt két halálos kimenetelű szülés miatt fogtak perbe. A szülésznő évekig járt bíróságra el is ítélték, igaz börtönbe nem kellett vonulnia de az otthonszülést ellenzők tábora jócskán megnőtt az eset miatt.

(turi)