hirdetés

Sajnos újabb magyar állampolgárok haltak meg a koronavírus miatt, 13 család gyászól. Összesen pedig 405. A fertőzöttek száma is nőtt, már 3213 beazonosított beteg van.

 

Az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei. A Pesti úti idősotthonban 42 főre nőtt az elhunytak száma és már 305 gondozott fertőzött.

Müller Cecília elmondta, hogy a járvány tetőzését elértük, péntekre negyedik napja csökkenő tendenciát mutatott a megbetegedések száma, emiatt pedig változtak az arányok.

A vidéki enyhítésekről is szó esett, azt mondta, két hétig figyelik, hogy ez a helyzet változtat-e valamit a járvány dinamikáján. Bejelentette, hogy a tájékoztató előtt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel és a Debreceni Egyetem rektorával aláírtak egy együttműködést, melynek köszönhetően egy nemzeti oltóanyaggyárat hoznak létre, nemzeti, hazai ellátásban gondolkodnak ugyanis.

Kitért arra is, hogy Kásler Miklós péntektől hatályos rendelete értelmében a patikák már árulhatnak FFP1-es, FFP2-es és FFP3-as maszkokat is, ezt előrelépésként értékelte.

Kásler Miklós kiegészítette a forgalmazható termékek listáját, a veszélyhelyzet alatt már az FFP1-es, FFP2-es, FFP3-as maszkokat is lehet árulni a patikákban.

Elhangzott, hogy csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók, azokban a vendéglátóegységekben pedig, ahol már a jogszabály szerint tartózkodni lehet, távolabb kell helyezni egymástól az asztalokat, az illemhelyiségeket pedig sűrűn kell takarítani. A vendégek számára ajánlott kihelyezni fertőtlenítőszert, törülköző helyett pedig papírtörölközőt használjunk. Müller Cecília azt javasolta, hogy az éttermekben az evőeszközöket csomagolják be és külön személyzet kezelje a pénzt.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos, Kossuth rádiós interjújában elmondta többek között, hogy az áprilisi gazdasági adatok brutálisak lesznek, Budapest és Pest megye újranyitásáról pedig úgy fogalmazott: bár ő sietne, a tudósok visszahúzzák a zakóját.

Várjuk meg, hogy a halálozási számok és arányok csökkenjenek, amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a budapesti nyitással, amelyről legkorábban jövő hétvégén beszélhetünk – mondta.