hirdetés

Hároméves kislányt választottak csütörtökön Nepál élő istennőjének, kumarinak. A kicsi Trisna Sakját a legnagyobb nepáli nemzeti fesztivál, a két hétig tartó Dasain nyolcadik napján vitték szülei Katmandu óvárosának palotatemplomába, ahol egészen serdülő koráig élni fog.

sakja istennőTrisnát négy lány közül választották ki, a jelöltek mind a buddhista Sakja aranyműves kaszt tagjai. A kislányokat 2-7 éves korukban választják kumarinak (ami nepáli nyelven szüzet jelent) és a serdüléssel elveszítik rangjukat. A kumarikat egy hindu istennő reinkarnációjának tartják.

A hindu papok napokon át tanulmányozzák a lányok horoszkópját, vizsgálják alkatukat. Az élő istennőnek külsőleg ugyanis hibátlannak kell lennie.

Hagyományunk szerint amikor az élő istennő eléri a 12 éves kort, újat kell keresnünk. Biztosítanunk kell, hogy a jelölt megfelelő arra, hogy jó szerencsét hozzon az országnak. Megtaláltuk új kumarinkat – jelentette be Gautam Sakja, a bizottság egyik tagja.

Több száz hívő gyűlt össze Katmandu központjában, hogy egy pillantást vethessen a vörös ruhába öltöztetett, virágfüzéreket viselő új kumarira. Mielőtt elhagyta katmandui otthonát, az emberek csokoládéval, édességgel, gyümölcsökkel, tojásokkal ajándékozták meg őt.

A kumari a világtól elzártan él a palotatemplomban, csak a fontos vallási ünnepeken léphet ki a palota falai közül.

Amint az új kumari megérkezett a templomba, az eddigi élő istennő, a 12 éves Matina a palota hátsó bejáratán távozott családja, hívei kíséretében.