hirdetés

Elegendő a mufti, a muszlim törvénymagyarázó előtt házasságot kötni, miután a parlament elfogadta a jogszabályt. A törökországi ellenzék szerint ezzel csak nőni fog a házasságra kényszerített lányok száma.

török esküvőTörökországban korábban csak a polgári hatóságok előtt megkötött házasság volt érvényes.

Az ellenzék hevesen ellenezte a jogszabálytervezetet, valamint világi és nőjogi csoportok is bírálták az indítványt, mert szerintük növelni fogja a kiskorú menyasszonyok számát, főként vidéken.

Recep Tayyip Erdogan elnök azonban kijelentette, akkor is elfogadják, “ha tetszik, ha nem”. Az államfő pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja szerint a jogszabály célja a “házasságkötési eljárások egyszerűsítése”

Özgür Özel, a Köztársasági Néppárt, a legnagyobb ellenzéki párt politikusa csütörtökön közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak a törvény miatt.

A török polgári törvénykönyv szerint a házasulandóknak be kell tölteniük a 18. életévüket, de szülői hozzájárulással és különleges esetekben bírósági határozattal a korhatár 17 évre csökkenthető. Az új törvényben a korhatár nem változik.