hirdetés

Baj van a Vörös-tengerrel. Az izraeli Eilati-öbölben riasztó ütemben pusztulnak ugyanis a tengeri sünök – jelentették be izraeli kutatók -, ami veszélyezteti a Vörös-tenger értékes korallzátony-ökoszisztémáit is. Állítólag egy ismeretlen kórokozó okozza a bajt amit egyelőre nem lehet megállítani.

 

A Tel-Aviv-i Egyetem tudósai szerint egy ismeretlen kórokozó pusztítja a tengeri fekete sünt, a Diadema setosumot. A tömeges pusztulást először júliusban észlelték a Földközi-tenger keleti részén, és fokozatosan terjedt el. Januárban az Eilati-öböl északi részén észlelték, és a kutatók azóta azt tapasztalták, hogy délre, a szomszédos Vörös-tengerre is átterjedt.

A tengeri fekete sün létfontosságú a zátonyok egészséges élőhelyének fenntartásához. Nélküle az algák korlátlanul növekednek, elfojtva a korallokat és veszélyeztetve a zátonyok ökoszisztémájának kényes egyensúlyát.

Az eredményeket ismertető tanulmány szerdán jelent meg a Royal Society Open Science című folyóiratban.

„Ez egy gyors és erőszakos halál: egy egészséges tengeri sünből mindössze két nap alatt csak a váza marad” – mondta Omri Bronstein, a Tel Aviv-i Egyetem tengerbiológusa, a tengeri sün halálával foglalkozó tanulmánysorozat vezető szerzője.

Hozzátette, hogy kizárták a helyi mérgezést vagy szennyezést, és ehelyett egy „gyorsan terjedő járványra” gyanakodnak, amelyet egy még nem azonosított kórokozó okozott.

A múlt hónapban amerikai kutatók azonosítottak egy egysejtű parazitát, amely a Karib-tengeren a tengeri sünök hasonló tömeges pusztulásáért felelős, és amely a zátonyok ökoszisztémáit pusztította el.

Az izraeli kutatók úgy vélik, hogy hasonló kórokozó lehet a felelős a Földközi-tenger és a Vörös-tenger tengeri sünjeinek pusztulásáért is, és sürgős fellépésre szólították fel a Természetvédelmi és Parkügyi Hatóságot Izrael amúgy is veszélyeztetett zátony-ökoszisztémáinak védelme érdekében.

Az Eilati-öböl, a Vörös-tenger egy Izrael, Jordánia, Egyiptom és Szaúd-Arábia által közösen használt része, gyönyörű korallzátonyoknak ad otthont, amelyek a tudósok szerint ellenállók lehetnek az ember okozta éghajlatváltozás következtében felmelegedő vizekkel szemben.