hirdetés

Több mint 101 ezer spanyol állampolgár vándorolt ki 2016-ban Spanyolországból, ami enyhe növekedést mutat az előző évhez képes, amikor 99 ezren hagyták el a dél-európai országot – derült ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) szerdán közzétett éves jelentéséből.

benidorm-spanyolorszag-tengerpartAz adatok szerint ezzel több mint 2,4 millióra nőtt a külföldön élő spanyolok száma, közülük 1 millióan az elmúlt nyolc évben döntöttek a költözés mellett. Mindez a gazdasági válság negatív hatásainak tudható be –  állapította meg a statisztikai hivatal.
A tavaly távozó több mint 101 ezer ember közül mintegy 66 ezren születtek Spanyolországban, a többiek később szerezték meg az állampolgárságot. Sokan közülük szülőhazájukba tértek vissza.
A kivándorlók 62,5 százaléka az amerikai kontinensre költözött, 34 százalék maradt Európában, a többiek a világ egyéb helyeit választották. A Brexit ellenére több mint 13 ezren döntöttek Nagy-Britannia mellett, vagyis tavaly oda vándoroltak ki a legtöbben Spanyolországból. Az Egyesült Államokba több mint 11 ezren, Franciaországba pedig több mint 10 ezren költöztek a múlt évben.
A kivándorolók többsége, 63 százalék, 16 és 64 év közötti, vagyis az aktív népességhez tartozik.
A 2017 január 1-jei adatok szerint a legtöbb spanyol állampolgár, 448 ezer, Argentínában él, Franciaországban 234 ezren, Venezuelában pedig 180 ezren vannak. A Venezuelában élő spanyolok száma azonban tavaly több mint hétezerrel csökkent.
A statisztikai hivatal szerint Spanyolország teljes népessége 46,46 millió.

(MTI)