hirdetés

Újabb országos felmérés készült a tanárok és az iskolai dolgozók átolottságára vonatkozóan. A helyzet a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter szerint aggasztó: több ezer pedagógus nem vette fel eddig az oltást. Így van olyan intézmény, ahol 30-40 százalékos csak az átoltottság s januártól több ezer pedagógus eshet ki a munkából.

 

A felmérést az NPK indította azért, hogy kiderítsék, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltást miatt. A körkérdésre 1522 intézmény jelzett vissza.

A válaszadók egyharmada óvoda, egyharmada általános iskola, maradék egyharmadban pedig középiskolák, kollégiumok, művészeti iskolák, valamint a szakszolgálatok szerepeltek.

Az eredmények szerint az 1522 intézményben 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni egyik vakcinát sem. Rajtuk kívül 3289 olyan egyéb munkavállaló van, akik szintén nem vették fel az oltást, 2081 közülük a jövőben sem tervezi beoltatni magát.

Horváth Péter szerint nagy különbség van a különböző iskolák között. Van, ahol 100 százalékos az átoltottság, máshol csak 30-40 százalékos. Ha az oltatlanok 60 százaléka esetleg meg is gondolja magát, januártól összességében a munkavállalók 10-20 százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást. Emiatt a téli szünet után pánikhelyzetek alakulhatnak ki – mondta az NPK elnöke.

A kormány döntése értelmében a koronavírus elleni vakcina első dózisát december 15-ig kell beadatniuk azoknak a tanároknak, akik eddig nincsenek beoltva. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarországon 146 730 pedagógus dolgozik, az NPK felmérése így nagyjából egybeesik Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter adataival, aki áprilisban azt mondta, a tanárok körülbelül 89 százaléka regisztrált az oltásra.

(cs)