hirdetés

Intézkedéscsomagot tett le a miniszterelnök és a kormány asztalára Lázár János, ex-miniszter, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, amiben kezdeményezi, hogy tiltsák be a dohányzást az autókban, illetve a társasházakban, valamint ahogy korábban már mondta, szabályozná, hogy a 2020 után születettek ne vásárolhassak dohányárut.

 

Lázár a The Economist Intelligence Unit elemző cég szerdai konferenciáján beszélt erről. A cég azt vizsgálja, hogy az utóbbi időben történt fejlesztések ellenére miért nem csökken a tüdődaganatos megbetegedésekből fakadó halálozások száma. Az egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter itt elmondta azt is, hogy amíg évente 130 ezer elhunyt közül 10 ezer olyan 50-60 év közötti is van, akinek még nem kellett volna meghalnia, addig ezzel van tennivaló, pláne, hogy Magyarországon az uniós átlagnál jóval többen halnak meg daganatos betegségekben. A halálozások 80 százalékárt a tüdő-, emlő-, és vastagbél daganat felelős, tenni kell a megelőzésért.

Fölmerül a kérdés, ha valaki nem él a térítésmentes megelőzés lehetőségével, akkor az ő betegsége, esetleg az elvesztése, kinek a felelőssége? – tette fel a kérdést Lázár.

Szerinte, ha az állam más daganatos betegségek szűrését is biztosítaná, joggal merülhetne fel a kérdés, hogy mennyi tb-járulékot fizessen az, aki nem megy el az ingyenes szűrésekre. Úgy véli ugyanis, hogy az államnak nincs más módja, mint hogy így ösztönözze a lakosságot.

Egyúttal megjegyezte: kötelességének érzi, hogy felhívja politikustársai figyelmét, hogy az ország népegészségügyi programok területén el van maradva. És ezt sürgősen pótolni kell. Továbbá, mivel a tüdődaganat kiváltója ismert és bizonyított, így joggal merül fel, hogy miért nem tesszük füstmentessé az országot?

Nem ez az első alkalom, amikor Lázár komoly megszorításokat célzó tervekkel áll elő a dohányzókat illetően, tavaly októberben az alábbiakat javasolta: továbbra is tiltsa a kormány az e-cigiket és a hasonló alternatív dohánytermékeket, mert ezekről nem tudni még biztosan, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek; a gépjárművekben való dohányzást teljesen tiltsák be, az autóban való mobilhasználathoz hasonlóan; kapjanak több jogot a társasházak, hogy betiltsák a dohányzást; még jobban korlátozzák azt, hogy hány emberre juthat egy trafik; és hogy legyen egy egységes felügyeletük a dohánytermékeknek.

A Miniszterelnökség korábbi vezetője tavaly augusztus eleje óta tölti be a „nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos” címét, és mint ilyen, az ő feladata a dohánypiac szabályozását célzó kormányzati feladatok előkészítése és összehangolása, kormányzati stratégia kidolgozása. Ez elégé Lázárhoz illő feladat, hiszen a dohánykereskedelem teljes újraszervezésében, a trafikrendszer kialakításában is jelentős szerepet vállalt.