hirdetés

A Random Capital klienseinek megvan a lehetőségük a társaságnál TBSZ-t, vagyis Tartós Befektetési Számlát nyitni. Ezen kívül arra is létezik opció, hogy tetszés szerint egy már meglévő TBSZ számlát is átvigyünk a Random Capitalhoz.

 

Ami a TBSZ működését illeti, technikailag egy gyűjtőévből, valamint egy 3 plusz 2 éves lekötési időszakból áll össze maga a konstrukció. A számla nyitására vonatkozó igény leadására a Netboon kereskedési rendszer „Személyes” menüpontján belül van lehetőség, mégpedig elektronikus formában.

 

Rövid bejegyzésünkben tehát a Random Capital ügyfelei számára biztosított Tartós Befektetési Számla paramétereit fogjuk részletezni.

 

Gyűjtőév a TBSZ számla kapcsán

 

Első lépésként, miután megtörténik a TBSZ megnyitására vonatkozó igénylés, a Netboon felületén egyből meg is jelenik a Tartós Befektetési Számlához kapcsolódó bankszámlaszám.

 

Erre a számlára van lehetőség tehát ügyfélként átutalni a TBSZ-en lekötni szándékozott pénzösszeget. Az összeg alsó határa a jogszabályban foglaltak alapján 25.000 forint, illetve ezzel egyenértékű külföldi fizetőeszköz. A további befizetésekre a számlanyitás naptári évének december 31. napjáig van még lehetőség.

 

Amikor lezárul a gyűjtőév, azt követően befizetés már csak új TBSZ nyitásával együtt lehetséges. Fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy egy személynek egy szolgáltatónál éves viszonylatban csak egyetlen TBSZ nyitására van lehetősége. Ezzel együtt több szolgáltatónál van még további opció az adott évben további Tartós Befektetési Számla nyitására.

 

Három, illetve öt éves lekötési időszak

 

Három évet felölelő konstrukció esetén a gyűjtőév utáni három éven belüli forráskivonással együtt a TBSZ automatikus módon megszűnik, az adó megfizetése pedig az általános szabályok szerint zajlik le. Amennyiben részleges kivét történik, akkor ezzel kapcsolatban a három éves lekötési időszak lejártával 10%-os kedvezményes adóteherrel érdemes kalkulálni.

 

Fontos, hogy a számlán a jogszabályi minimum összegnek lennie kell. Hogyha a számla teljes összegét fel akarjuk venni, akkor az a TBSZ megszüntetésével jár, a kedvezményes adóteher pedig egész pontosan 10%.

 

Ötéves konstrukciónál a negyedik, valamint az ötödik lekötési év során történő forráskivonás megszünteti magát a TBSZ-t, mégpedig a 10%-os kedvezményes adóteherrel együtt.

 

Ami a TBSZ áthelyezését illeti

 

Amennyiben egy másik szolgáltatónál meglévő Tartós Befektetési Számlát a Random Capital Zrt.-nél szeretnénk inkább elhelyezni, akkor erre is létezik természetesen megoldás.

 

Egész pontosan jogfolytonosan van erre mód, mégpedig az eredeti lekötési idő figyelembe vétele mellett.