hirdetés

A Kőszív című, Gudmundur Arnar Gudmundsson izlandi rendező által forgatott izlandi-dán filmdráma kapta a prágai Febiofest filmfesztivál idei, immár 24. évfolyamának a nagydíját. A Kristián elnevezésű szobrocskát és az 5000 euróra szóló csekket a 35 éves rendező személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén pénteken este a cseh fővárosban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Kőszív, amelyet az Új Európa szekció keretében vetítettek, egy, a világtól elzárt kis izlandi halászfaluban felnövő két tizenéves fiú barátságáról szól. “Mindig szívesen jövök Csehországba. Itt a nézők értik a filmjeimet” – nyilatkozott az izlandi filmrendező.

A záróünnepségen Kristián-díjat kapott a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért Emir Kusturica jugoszláv rendező és zenész is, aki a hatvanas években a prágai filmművészeti akadémia diákja volt.

A szakmát Prágában tanultam meg. Ha idejövök, mindig újra kissé haza is jövök  – jelentette ki Kusturica.

A prágai seregszemlén, amelyen ezúttal magyar alkotások nem szerepeltek, 55 ország alkotóinak 155 filmjét tekinthették meg az érdeklődők. A világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásukért a fesztivál első felében olyan neves személyiségek kaptak még Kristián-díjat, mint Jan Tríska legendás cseh színész, Abel Ferrara amerikai rendező vagy Peter Suschitzky brit operatőr.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. A prágai szemle után, amelynek több mint 60 ezer nézője volt, a kiválasztott filmeket 14 másik cseh városban is levetítik. A filmfesztivál zsűrijének elnöke az idén Juraj Herz, a hatvanas évek cseh újhullámának híres rendezője volt. Herz nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Halottégető vagy a Petróleumlámpák.