hirdetés

Megtépázta a vihar a híres londoni O2 Arénát. A komplexum teteje szó szerint eltűnt. Így valóban valórávált a Fradi elnökének mondása, reszkess O2, jön az MVM Aréna, s igaza lett. Az MVM Aréna bizony még a komoly vihart jobban bírja, mint az O2.

 

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét. A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, pénteken Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást. E riasztási szintet a hivatalos meghatározás szerint emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség esetén lehet bevezetni.

Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé. Pénteken a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten már 150 kilométer/óra sebességű széllökéseket mértek.

London öt nemzetközi repülőterén rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át. A város belterületén lévő City repülőtéren délutánig teljesen leállították a forgalmat. Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.

Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést. A biztosítótársaságok több millió autótulajdonosnak küldtek sms-üzenetet, arra kérve őket, hogy járművükkel ne parkoljanak fák közelében.

A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az
emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.

Boris Johnson miniszterelnök péntekre összehívta a brit kormány különleges fejlemények idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testületét (COBRA).

A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát.

A vihar még a londoni O2 Arénában is komoly károkat okozott, majdnem teljesen elpusztította a stadion tetejét
A Wight-szigeten 196 kilométer per órás széllökést mértek, ami az eddigi legnagyobb Nagy-Britannia történetében.

( Csákány )