hirdetés

Letöltötte húszéves börtönbüntetését a japán Vörös Hadsereg nevű szélsőbaloldali terrorszervezet alapítója, Sigenobu Fuszako, aki húsz év után szabadult a börtönből szombaton. A terror császárnője bár egyetlen egy merényletben nem vett részt mégis elítélték.

 

Sigenobu Fuszako 1969-ben alapította a japán Vörös Hadsereget. A csoport meghirdetett célja az volt, hogy nagy horderejű terrorcselekményekkel “szocialista világforradalmat” idézzen elő.

Az egykor “vörös királynőként”, illetve a “terror császárnőjeként” ismert, 76 éves asszony 2000-ben került börtönbe hazájában, ahová titokban tért vissza, miután harminc évig a Közel-Keleten élt.

Sigenobu fekete autóval hagyta el a tokiói börtönt, lánya kíséretében. Körülbelül harminc híve volt jelen, aki “Szeretjük Fuszakót” feliratú transzparenssel várta, és nagyjából száz újságíró is megjelent.A nő az újságírók jelenlétében bocsánatot kért tetteiért.

“Fél évszázad telt el, de harcunk – főként a túszejtések – ártatlanoknak okozott szenvedést” – mondta.

A szélsőbaloldali eszméket hirdető nőt 2006-ban húsz év börtönbüntetésre ítélték, mert túszejtő akciót szervezett Franciaország hollandiai nagykövetsége ellen, még 1974-ben. A hágai diplomáciai képviseleten a nagykövetet, valamint tíz további diplomatát tartottak fogva mintegy száz órán keresztül. Az akció azzal ért véget, hogy Franciaország elengedte a japán Vörös Hadsereg egyik terroristáját.

Bár Sigenobu közvetlenül nem vett részt a támadásban, a bíróság bizonyítottnak látta, hogy ő állt mögötte.

( CS.T.)