hirdetés

Feltételezhetően savban oldották fel a Törökország szaúd-arábiai konzulátusán októberben meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságírót. Jamal Khashoggi maradványait a konzul házának csatornalefolyójába dobták, akár egy szemetet.

 

szaudi követségA csatornából vett mintavétel során talált savmaradványok alapján a nyomozók arra következtettek, hogy a maró anyag által részben feloldódott holttestet a gyilkosok ide dobták.

Rijád a gyilkosság után egy vegyészt és egy toxikológust küldött Isztambulba azzal a feladattal, hogy megszabaduljanak a holttesttől, és hogy eltüntessék a nyomokat.

Közben a Washington Post azt írja , a török elnök, Erdogan azt állítja, hogy a konzulátuson készült, a gyilkosság pillanatait megörökítő hangfelvételeket adott át az Egyesült Államoknak, Szaúd-Arábiának, Franciaországnak, Németországnak és Nagy Britanniának. A török hatóságok azt állítják, a felvételen hallható, ahogy az újságíróra lecsap az isztambuli konzulátuson a gyilkos osztag.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Washington Postban  november 2-án közölt véleménycikkében  a legmagasabb szaúdi köröket vádolta   a gyilkosság megrendelésével. A törökországi sajtó kormányhoz közeli része és a török hatóságok magukat megnevezni nem kívánó tagjai továbbra is arra gyanakodnak, hogy az ügyben érintett a sivatagi királyság befolyásos trónörököse, Mohamed bin Szalmán is.

Khashoggi, aki rendszeresen szerepelt az arab hírtelevíziókban és szabadúszóként a The Washington Postnak is dolgozott, október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, hogy iratokat intézzen közelgő esküvőjéhez. A szaúdi hatóságok eleinte azt állították, hogy a Rijáddal szemben kritikus, egy éve az Egyesült Államokban élő újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Mintegy két héttel később viszont azzal álltak elő, hogy Khashoggi dulakodás közben halt meg a konzulátuson. A török hatóságok szerint azonban előre kitervelt módon meggyilkolták.