hirdetés

Az eddig véltnél jóval korábban, már 15 ezer éve megjelent az emberi közösségekben a háziegér. Idáig azt feltételeztük, hogy a háziegerek csak akkor kerültek közel az emberhez, amikor az 12 ezer éve áttért a mezőgazdálkodásra .

 

kísérleti egér-vsAz állatok már a késő pleisztocén korban feltűntek, amikor a vadászó és gyűjtögető ember letelepedett – mondta – mondta Lior Weissbrod, a Haifai Egyetem kutatója  és kollégája, Thomas Cucchi, a párizsi CNRS kutatóintézet munkatársa.

Az emberek élelemkészletet, többek között vadon nőtt magvakat halmoztak fel, illetve maradékokat szórtak el, amelyek vonzották a rágcsálókat. A háziegér eközben teljesen kiszorította közeli rokonát, a Mus macedonicus nevű fajt.

A szakértő és csapata a mai Izrael területén kutatta a háziegér nyomait. Eredményeiket a Proceedings című magazinban mutatták be. Weissbrod és Cucchi tanulmányuk során Izrael öt lelőhelyén talált egérzápfogakat vizsgált: a fogak 11 500 és 200 ezer éves kor közöttiek voltak. A zápfogak alapján felismerhető az illető egérfaj. A tanulmány megmutatta, milyen erős hatással volt az ember természetes környezetére.

Meglepően nagy hatással bírt az ember a környezetére, még mielőtt elkezdődött volna a mezőgazdaság- emelte ki Weissbrod.

Sok kutató abból indult ki eddig, hogy az jelentette a fordulópontot az ember és környezete kapcsolatában. De most úgy tűnik, ez jóval korábban volt – fogalmazott.

A háziegér korai felbukkanása és a vad egér visszaszorítása arra utaló erős jel, hogy az ember azért vált farmerré, mert letelepedett, és nem fordítva.

A szakértők úgy vélik, az első háziegereknek korántsem volt olyan rossz hírük, mint a ma élő egyedeknek: a mezőgazdaság elterjedése változtatta meg a kapcsolatot.

Korábban a háziegerek profitáltak az emberből, de nem zavarták. Csak a mezőgazdaság térnyerésével jelentett problémát, hogy a rágcsálók megeszik a nehezen összegyűjtött gabonát. Az emberek ezért megpróbálták megakadályozni az egerek elterjedését és csapdákat állítottak fel. Az egerek kártékonnyá váltak és konkurenciát jelentettek a táplálékszerzésben.