hirdetés

A balatoni strandok többségén brutális áremeléssel számolhatnak a strandolni vágyók – írja a balatontipp.hu. Állítólag Balatonfüred, Csopak és Fonyód emelt a legnagyobb mértékben a belépők árán, ami már-már picit pofátlan mértékű.

 

A balatontipp.hu szerint az árakhoz hasonlóan az emelésekben is nagy a különbség, az árak a legnagyobbak Fonyódon és Csopakon ugrottak, míg a legmagasabb belépővel a füredi Esterházy strandon számolhatnak. A budapesti strandokra online érdemes jegyet venni, előre, a beengedhető létszámkorlát miatt.

A strandokat működtető önkormányzatok, vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket, ezért néhol nem csak a várható haszon, de egyáltalán a nyereséges működés is kérdéses. Erre a kihívásra mindenhol más és más választ adtak.

Egyesek az árak emelésével próbálnak javítani a negatív mérleg állásán, máshol arra gondolnak, hogy inkább a korábbi árak megtartásával próbálják ösztönözni a lehetséges vendégeket a strandolásra – írja a balatontipp.hu.

A portál 21 balatoni település 30 népszerű strandjáról készített részletes összeállítást. Minden strand esetében azt a díjat vették alapul, amelyikkel egy alkalommal lehet bemenni a strand területére, de az egész napos tartózkodásra jogosít. Ahol külön díj vonatkozik az elő- és főszezonra, ott a főszezoni díjjal számoltak, míg a hét eleji és a hétvégi napokra külön tarifát használó üzemeltetőknél a hétvégi díjat, illetve annak változását vizsgálták.

A listából kiderül, hogy az idei szezonban is a füredi Esterházy strandon lesz a legmagasabb a belépő 1700 forintos felnőttjeggyel, amit a csopaki strand követ 1600 forintos jegyárral, amit a tavalyi díj 60 százalékos emelésével sikerült elérni. A harmadik helyen a siófoki Nagystrand áll, ahol a korábbi 1300 forintos jegyárat 1500 forintos “főszezoni” “hétvégi” belépődíjra emeltek.

A balatontipp.hu megjegyzi, hogy eközben például Révfülöpön a három évvel ezelőtt megállapított 500 forintért strandolhatnak a felnőttek egy napig. Az árak a legnagyobb mértékben Fonyódon és Csopakon ugrottak meg. Csopakon az egyszeri belépő ára 1000 forintról 1600 forintra emelkedett, a kedvezményes jegy 600 forint helyett 1000 forint lett. A portál szerint ez a 60 illetve 67 százalékos emelés lenne a legnagyobb az idén, ha nem számolunk két fonyódi strand szabadságának felszámolásával. A Fonyód központjában lévő Panoráma strandon (korábban Sándortelepi strand) az 500 forintos tavalyi felnőtt belépőt 60 százalékkal 800 forintra emelték. A gyerekeknek 33 százalékos emeléssel a korábbi 300 helyett 400 forintot kell fizetni. A két új fizetős strandon a felnőttektől 500, a gyerekektől 300 forintot kérnek a belépéskor.