hirdetés

Hullottak a fejek a budapesti temetőkben. Három intézményvezetőtől váltak meg egy vizsgálat nyomán és kiderül a sok panasz nem volt véletlen. A jövőben változások is várhatóak a nagy vizsgálódás tapasztalatai alapján.

 

Április végén több bejelentés érkezett a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) vezérigazgatójához arról, hogy több temetőben szabálytalanságok tapasztalhatók a sírhely-előkészítés, sírkőállítás, és a sírgondozás körül.

Felvetődött, hogy a családok egyedi igényei alapján ellenőrizhetetlen pénzmozgások történnek.

 

Horváth József ezért azonnal vizsgálatot indított, majd amikor szeptemberben a főpolgármesterhez is eljutottak a panaszok, a vizsgálatot a temetkezési intézet kiterjesztette. Ennek eredményeként ellenőrizhetetlen pénzmozgások és egyéb szabálytalanságok miatt két temetővezető munkaviszonyát szüntették meg.

A konkrét esetekben indult vizsgálat megállapította azt is, hogy a sírköves vállalkozók által benyújtott dokumentációk és a helyszínen tapasztalt síremlékállítások eltérnek. Az érintett munkavállalókat írásban elmarasztalták, és megvonták a prémiumukat.

A teljes körű vizsgálat lezárását követően egy újabb temetővezető munkaviszonyát szüntették meg.

A BTI vezérigazgatója közleményében azt írta: az intézkedések, amelyeket a további szabálytalanságok megszüntetéséért elrendelt, kiterjednek a temetési szertartások lebonyolítására, valamint a temetőben vállalkozásszerű tevékenységet folytató sírköves és sírgondozó vállalkozók munkavégzésére.

Ennek érdekében a hagyományokra épülő szertartás-előkészítés és szertartás-lebonyolítás legitimitását biztosítva a társaság két díjtétel bevezetésével rendezi a felmerült hiányosságokat.

Ezen túl gyorsabb eljárásrendet is kialakítanak, amely a temetőkben vállalkozásszerű tevékenységet folytatók gördülékenyebben végezhetik a munkájukat. Azt is közölte temetkezési intézet vezérigazgatója, hogy javaslatot tesz Tarlós István főpolgármesternek a temetkezésre vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet módosítására.