hirdetés

Lecsapott a vihar és a jégeső több megyére is. Volt ahol özönvíz okozott gondot, míg másutt az öklömnyi méretű jégdarabok vertek szét mindent, ami csak az útjukban volt. A károk jelentősek. A tűzoltók több mint 100 riasztást kaptak.

 

Hatalmas erővel lendült be szerda délutánra a vihar az ország több pontján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szinte szó szerint bevált: Kaposváron villámárvízként zúdult az eső az egyik útszakaszra, Kéleshalomnál pedig diónyi nagyságú jégeső hullott a kertekre.

Szerda délutánra az érkező hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre többfelé alakultak ki zivatarok, a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli és középső területein pedig jégesőben is bővelkedhettünk. Az OMSZ a citromsárga figyelmeztetés mellé nyugatra narancs riasztást is kiadott.

A Metfigyelőhöz elküldött videók és fotók tanúsága szerint sötétbe borült az ég Kaposváron. A településen villámárvíz borzolta a kedélyeket, az egyik úttesten a járművek kerekeit szinte teljesen elnyelte a nagyjából térdig érő víz.

Diónagyságú jég lepte el a kerteket a Bács-Kiskun megyei Kéleshalomban. De Dusnok sem úszta meg, olyan erővel zuhant az égből a jég, hogy több épület tetejét is megrongálta.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint országszerte mintegy száz alkalommal riasztották a tűzoltókat a heves szél és a jégeső okozta károk miatt.

Mukics Dániel közölte, a legsúlyosabb károkat Somogy megyében okozta a vihar: a heves jégeső 80 épület tetőszerkezetét rongálta meg Kaposváron, Kaposmérőn, Kaposkeresztúron és Jákón. További tíz riasztást kaptak a tűzoltók Baranya megyében, a többi káresemény pedig más nyugat-magyarországi megyékben történt – tette hozzá.

Főleg Somogy megyében fákat döntött ki, gallyakat sodort az úttestre a viharos szél – mondta Mukics Dániel.

 

( Predrag M.)