hirdetés

Lassan megérkezett az ősz. Ezt nem csak abból vehetjük észre, hogy a boltok polcain a grillsütők, a naptejek, és a kerti kiegészítők helyét átveszik a különböző iskolai felszerelések, a kötött pulcsik és a zárt cipők, hanem a hűvösebb éjszakákból is. A levelek lassan elkezdenek sárgulni, egyre többször érezzük, hogy amikor esik, nem csak párás lesz a levegő, hanem hideg is. Persze az ősz nem csak a hűvös időről és az iskolakezdésről szól, hanem az otthon melegéről, és arról, hogy itt az ideje az otthonunkat is felkészíteni az új évszakra.

 

Amikor változik az évszak, akkor az otthonok hangulata is átalakul. Most az ősz van soron, így a vidám és élnénk színeket, valamint a kék árnyalatait átveszik a melegebb és otthonosabb föld színek: a narancs, a barna, a sárga és a piros. Előkerülnek a dísztökök és a levélmintás kiegészítők. Sokan igazodnak az évszakokhoz, nem csak a ruhatáruk, hanem az otthonunk berendezésének tekintetében is, így amikor a nyár őszbe fordul, egy újabb stílus kerül kialakításra. Érdekes kérdés, hogy mik azok az elemek, amik illenek minden évszakhoz, vagy hogy mik azok, amelyekkel egész évben az ősz lesz az uralkodó hangulat.

Tartósan őszi hangulat, avagy milyen szőnyeget vagy tapétát válasszunk?

Bizonyos dekorációs és hangulatelemeket nem tudunk évente négyszer újra cserélni. Ilyen például a tapéta vagy szőnyeg, esetleg a függöny. Ez utóbbit persze lehet cserélni, de sokan nem szeretnék ezt megtennie. Ha az ősz a kedvenc évszakunk, és azt szeretnénk, hogy egész évben ez határozza meg a lakás hangulatát, akkor érdemes olyan tapétát és szőnyeget beszerezni, ami ezt az érzetet segíti elő. Szőnyeg esetében érdemes meleg, föld színekben gondolkodni, illetve őszi mintás darabokban, mint például az apróbb vagy nagyobb levelek vagy termések.

Ha tapétával szeretnénk megalapozni az őszi hangulatot, két lehetőség kínálkozik. Az egyik, az öntapadós fotótapéta, amivel nagy falfelületet fedhetünk be, és számos őszi táj közül válogathatunk, a legtöbb erdőt ábrázol, de találhatunk vízesés vagy szüret témájú tapétákat is. Ha nem szeretnénk az egész falat befedni egy őszi képpel, tehetünk fotótapétát csak az ajtókra is. A másik lehetőség, ha egy falat vagy az egész szobát lével vagy őszi termés mintás tapétával díszítjük, erre is rengeteg lehetőség kínálkozik.

Szezonális kiegészítők: textilek, kiegészítők és dekorációk

Ősszel mesés okker, szürke és földszínekkel búcsúzunk a nyártól. Ilyenkor előkerülnek a melegebb paplanok és takarok, illetve a száraz virágdíszek, valamint a dísztökök. Ha textilekkel szeretnénk megteremteni az őszi hangulatot, a különböző anyagok és minták lehetnek a segítségünkre. Elsőre talán furcsának tűnhet, de a kockás minta, illetve a vásznak kombinálása őszi hatást fog kelteni. Előkerülhetnek a párnahuzatok, vastagabb takarók és függönyök is, ezekből a levél és termésmintás darabok fognak passzolni az új évszak hangulatába.

Persze az egyéb kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni. Felkerülhetnek az ajtókra az őszi kopogtatók, vagy a bejárat mellé a nagyobb tökök és lámpások is, és a szép szárított virágoknak is most jön el az idejük. A hangulathoz természetesen nem csak a látvány, hanem az illat is fontos, ezért érdemes beszerezni fahéj, vanília vagy sütőtök aromájú gyertyákat és füstölőket, de akár a fürdőszobában is kicserélhetjük a szappant és az illatgyertyákat.