hirdetés

Végre egy jó hír a jegesmedvékről. Oroszországban úgy tűnik jó dolguk van. Legalábbis az orosz víz alatti és vadvilági fotós, Dmitry Kokh egy elhagyatott meteorológiai állomáson a Koljucsin-szigeten fotózott jeges medvéket, akik el is foglaltak egy házat és jó bőrben vannak.

A Koljucsin sziget a Csukcs-tengeren található, az orosz sarkvidék egy távoli részén. Bár az emberek már régen elhagyták a területet, Kokh felfedezte, hogy más élőlények azonban kényelembe helyezték magukat. Például a jegesmedvék, amelyek elfoglalták az állomást, a régi épületeket otthonukká alakították, és a jelek szerint elég jól érzik magukat az elhagyott épületekben.

Kokh fotóin egészséges, boldog jegesmedvéket látni, ami manapság már sajnos egyre ritkább, hiszen gyakori, hogy a fotósok éhező jegesmedvékbe botlanak, amelyek olykor egymás falják fel. ugyanis a hatalmas ragadozók természetes táplálékforrásai évről évre apadnak, az elmúlt negyed évszázadban az Északi-sark jege a nyár végére 40 százalékkal csökken. A szakemberek szerint a jegesmedvék hamarosan nem tudnak majd a jégtáblákról vadászni, ezért a partvidékre és a félszigetekre vándorolnak.

Ezen a szigeten azonban egyelőre csak boldog medvék heverésznek a fűben, vagy kukucskálnak ki az ablakokból.

(CsT)