hirdetés

Vasárnap új erőre kaptak az oroszországi háború-ellenes tüntetések, országszerte rendeztek demonstrációkat, hiába tiltotta meg a háborúellenes megmozdulásokat korábban az orosz belügyminisztérium. Ennek fényében a rendőrségi fellépés sem maradt el: a tüntetéseket megfigyelő független OVD szerint vasárnap helyi idő szerint este fél kilencig több mint 4400 embert vettek őrizetbe, 61 városban, köztük szibériai településeken is, ahol ez egyébként nem jellemző. Moszkvában több mint 1900-ra emelkedett a letartóztatott tüntetők száma.

 

A Moscow Times szerint több ismert jogvédőt bevittek a rendőrök, köztük a 80 éves Szvetlana Gannuszkinát, akit Nobel-díjra esélyesnek tartottak jogvédő tevékenységéért. Február 24-e óta összesen 10 ezer embert vettek őrizetbe.

Úgy tűnik, hogy az állandó letartóztatások nem vették el a tüntetők kedvét. A hét folyamán Alekszej Navalnij ellenzéki politikus felszólította az orosz embereket, hogy minden nap tüntessenek az ukrajnai háború ellen, hogy ne váljanak gyáva nemzetté. Navalnij „őrült cárnak” nevezte Putyint, akit egy személyben tett felelőssé a háború kialakulásáért. Mellette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken és vasárnap is felszólította az oroszokat, hogy menjenek ki az utcákra, és mondják el a kormányuknak, hogy élni akarnak.

„Ez a harc nemcsak az ukrajnai békéért folyik, ez a harc a szabadságunkért folyik. Ha most csendben maradtok, akkor a jövőben csak a szegénységetek fog beszélni helyettetek. Ne maradjatok csendben” – mondta Zelenszkij, aki szerint rabszolgaság és élet között kell választania az oroszoknak.

A Moscow Times szerint a rendőrök sokkolókat használtak, botokkal verték a tüntetőket, akik közül többen megsérültek. Az orosz rendőrség pénteken már előre arra figyelmeztetett, hogy minden „illegális tüntetésre tett kísérletet le fognak törni”, a szervezők és a résztvevők ellen pedig vádat emelnek.

Nem csak ezzel próbálták megfélemlíteni a tiltakozókat. Putyin pénteken írt alá egy törvényjavaslatot, ami 15 év börtönbüntetést ír elő annak, aki „álhíreket terjeszt” az orosz hadseregről, és ide tartozik az is, ha valaki tüntetést szervez a háború, vagyis az oroszok megfogalmazása szerint az „Ukrajna demilitarizálását célzó különleges hadművelet” ellen. Az egyik tüntető ellen már alkalmazták is a tüntetést, és 60 ezer rubeles bírságot szabtak ki rá, amiért tüntetést szervezett.

( Németh A.)