hirdetés

Még mindig rengeteg magyar választja végső elkeseredésében az öngyilkosságot. Európában sajnos a dobogón vagyunk ebben is. Bár a helyzet jobb mint 40 évvel ezelött de így tavaly több mint 1 600-an vetettek véget életüknek.

 

A magyaroknál gyakoribb a mániás depressziós és nagyon sokan követnek el öngyilkosságot. Világszinten tizenkettedikek, az unión belül harmadikak vagyunk – a „csúcstartó” Lettország és Litvánia.

A szakértők szerint a háttérben főként a depresszió áll, amely egyértelműen betegségnek számít, amit időben kezelni kell.

Hazánkban a nyolcvanas évek közepén drámai volt a helyzet: akkor több mint 4 500-an vetettek véget önkezükkel életüknek. 2018-ban 1 656-an lettek öngyilkosok. Jelentősen több férfi vet véget életének, mint nő: tavaly 1276, illetve 380. Az előző öt évben mindkét nemnél jelentős csökkenés volt megfigyelhető, ám 2018-ban a férfiaknál megváltozott az irányvonal: tavaly 35-tel több férfi lett öngyilkos, mint 2017-ben. A nőknél viszont 2018-ban is 13-mal kevesebb öngyilkosság történt, mint az előző évben. A 20 év alattiak és a 60 év fölöttiek körében évek óta nem csökken az öngyilkosságok száma. Az egyedülállók között csökken a legkevésbé az életüknek véget vetők száma.
A legelterjedtebb módszer az előző évekhez hasonlóan a fulladásos haláleset volt tavaly 62 százalék választotta az öngyilkosságnak ezt a módját. Gyógyszermérgezéssel 16 százalék, míg lőfegyverrel az öngyilkosok 3,5 százaléka vetett véget életének. 18,5 százalék egyéb módszert választott.

A szakértők szerint az elmúlt 40 évben azért csökken az öngyilkossági ráta, mert az emberek hamarabb felismerik saját magukon a tüneteket, így időben, akár önként segítséget kérnek.