hirdetés

Lassan egy éve ihatatlan az ivóvíz Szigetváron. A csaknem 5000 szigetvári lakos így kénytelen 11 hónapja lajtos kocsiból venni a vizet, mert egy rendszerfejlesztési beruházást követően büdös és zavaros lett a csapvíz és a probléma majd egy éve nem oldódott meg. Persze a feltehetőleg nem olcsó beruházásból sokan már megtömték a zsebüket. 

A városban egy éve kezdődött egy állami beruházás, amitől azt várták, hogy európai szintű lesz a víz minősége, de ennek, hogy hogy nem jó magyar szokás szerint éppen az ellenkezője történt. Így 11 hónapja lajtos kocsikból mérik az ivóvizet a szigetváriaknak, ami így 2023-ban, Európa közepén szinte meghökkentő.

Ráadásul komoly probléma van a vízosztással is. Mert ugye elérhetőnek kellene lennie a lajtoskocsinak mindenki számára, de 690 család minden másnap vételezhet vizet, mert csak akkor jön a tartályautó. Most azonban a lajtoskocsi  is szervizben van, ezért egy kisebb autó jár körbe az érintett városrészen.

Pogács Anna önkormányzati képviselő úgy nyilatkozott, vannak olyan kezdeményezések, melyek szerint a felháborodott lakosok pertársaságokat hoznának létre, vagy más módon fejeznék ki az elégedetlenségüket, de mindenki a városra vár.

Vass Péter polgármester azt mondta, hogy állami beruházásról volt szó és hogy „az én asztalra csapásom addig terjedhet, amihez jogosítványom van”. A városvezető azt állította, hogy 8 hónapja tart a próbaüzem, és azt ígérte, hogy csak akkor fogja jóvá hagyni a teljesítést, ha független labor igazolja, hogy iható víz folyik a csapból.

Jelenleg a csapvíz büdös és barnás állagú. S aligha lesz ez jobb próbaüzem ide vagy oda. NAgy valószínűséggel az egész ívóvízhálaozatot újra lehet elölről kezdeni javítani, mert valahol a föld alatt el lett rontva.