hirdetés

Benézte a betege súlyos sérülését és combnyaktörését a sürgősségi osztályon dolgozó szakember. A háziorvos ugyan újra beutalta a beteget a kórházba és újból jelezte a combnyaktörést de már késő volt. A beteg két nap múlva meghalt. A sürgősségin mulasztó dokit most elítélték de csak pénzbüntetésre.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Járásbíróság kedden egy orvost, mert egy betege kivizsgálásakor mulasztást követett el. A páciens két nappal később meghalt.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvos 2016 márciusának végén kezelt egy mentővel bevitt beteget, aki otthonában elesett.

A sérülttel kapcsolatban a háziorvosi beutaló és a mentőszolgálat dokumentációs lapja is combnyaktörést rögzített. Ennek ellenére az orvos nem vizsgálta meg, hogy kizárható-e a combnyaktörés, hanem csak a könyöksebbel és a térdízület elváltozásával foglalkozott.

Miután betegének könyökét ellátta, a térde miatt pedig fájdalomcsillapító szedését javasolta, kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

Két nap múlva a beteg állapota romlott, és a háziorvos – ismét combnyaktörést megállapítva – újra a sürgősségi osztályra utalta. A bíróság közleménye szerint a beteg – bár a kezelőorvosok mindent megtettek érte – aznap meghalt.

A bírósági kommünikében kiemelték, hogy a kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így a vádlottnak mindenképpen ellenőriznie kellett volna a háziorvos és a mentőszolgálat diagnózisát is.

Az ítélet szerint ennek elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme elősegítette a beteg állapotának romlását.

Azt azonban nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott szabályszegése közvetlen ok-okozati összefüggésben állna a sértett halálával – emelték ki.

Az orvosra hatszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki a bíróság.