hirdetés

A katalán elnök Belgiumba menekült miután a hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.
puigdemontCarles Puigdemont leváltott katalán elnök hétfőn Belgiumban tartózkodott, ahol ügyvédjével, Paul Bekaerttel is találkozott – jelentette a Belga hírügynökség a jogászra hivatkozva.

“Igen, én vagyok Carles Puigdemont ügyvédje. Ha védelemre lesz szüksége, én fogom képviselni” – jelentette ki Bekaert, aki azt mondja magáról, hogy “jól ismeri a spanyol törvényeket”. “Lehet politikai menedéket kérni, de nem tudom előre megjósolni, milyen eredménye lenne” – tette hozzá rámutatva, hogy az ilyen kérdésekben nem a belga kormány az illetékes, hanem egy független intézmény, a menedékkérelmi ügyekért felelős főbiztos.

Egyelőre nem világos, hogy a menesztett katalán elnök akar-e egyáltalán politikai menedékjogot kérni Belgiumban, erről ugyanis Bekaert nem nyilatkozott.