hirdetés

A népegészségügy elleni csapásként értékeli az LMP négy egészségügyi háttérintézmény megszüntetését vagy összevonását. Ezáltal még nagyobb bajok lehetnek majd az egészségügyben. Magyarországon az egyszerűen kezelhető betegségekben majdnem háromszor annyian halnak meg mint az Unió más országaiban. Bármennyire is elképesztő de egy 2012-es háttértanulmány szerzője a Kapu magazinban azt írta hazánkban a szegénység legfőképp úgy számolható fel bizonyos kormányzati körök szerint, ha a szegények illetve a hajléktalanok meghalnak mielöbb.

kórház usaMagyarországon kezelhető könnyen gyógyítható betegségekben közel háromszor annyian halnak bele, mint Európa más országaiban. ez pedig letaglózó adat. Bár ha egy 2012-es Kapu magazinos cikket veszünk elő, egy tanulmányt amely a szegénység gyors felszámolásáról szól, akkor nem. A cikkben ugyanis a szerző neves személy azt fejtegeti ( kormányközeli személy) , hogy a szegénységet, a munkanéküliséget, a hajléktalanok helyzetét csak úgy lehet megoldani, ha ezen embereket kizárjuk az egészségügyi ellátórendszerből. Ráadásul, ha ezen intézmények messze is vannak, tömegközlekedni kell, akkor a nincstelen emberek el sem jutnak a gyógykezelésig és elöbb utóbb meghalnak.  Igen egy egyszerű fertősébe, torokgyulladásba vagy valami másba.

Hadházy Ákos társelnök hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az intézkedést “jó ütemérzékkel” hajtják végre április 1-jével, amikor kanyarójárvány közelít Magyarországra.

A politikus szerint a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet minisztériumba olvasztásával az egészségfejlesztés hazai alapintézménye szűnik meg. Az Országos Közegészségügyi Központ feladatainak átadásával a járási hivatalokhoz vagy kormányablakokhoz olyan bürokratikus akadályokat építhetnek az ellátó rendszerbe, amelyek nehezítheti a munkát – folytatta.

Felvetette: több száz ember elbocsátására készülhet a kormányzat az intézményekben, mert ha nem lesz leépítés, nem látható “a káosz értelme”.
Hadházy kijelentette: a kormány csak a szavak szintjén deklarálja a népegészségügy fontosságát. Hozzátette: Magyarország egészségügyi mutatói már így is igen kedvezőtlenek, kezelhető betegségekben például arányosan két és félszer annyian halnak meg nálunk, mint az unió legfejlettebb 14 államában.