hirdetés

Újra tudja mozgatni a kezét és így új esélyt kapott a lebénult Bill Kochevar. Az amerikai férfi ugyanis újra képes felemelni tárgyakat egy „gondolatolvasó” szerkezet segítségével .

kochevar kézKochevar nyolc évvel ezelőtt egy biciklibaleset után bénult le teljesen. Most újra tudja mozgatni a jobb kezét egy technikai vívmánynak köszönhetően. Az egyik teszt során egy vízzel teli poharat emelt lassan fel, hogy tudjon inni a szívószálon keresztül, majd egy tányér krumplipürét evett meg egy villa segítségével. A világon ő az első ember négy végtagi bénulással, aki tudja mozgatni a karját és kezét két implantátum segítségével. Az eljárás során elektródákat ültettek a koponyája alá, hogy figyelni tudják az agy aktivitását, majd jeleket generálva közvetítik a szerkezetnek, amely stimulálja az izmokat a lebénult végtagban.

Az, hogy valaki, aki nyolc éve megsérült, és képtelen volt mozogni, most pedig ezt újra megteheti, még ha csak egy kicsit is, az csodálatos számomra. Sokkal jobb érzés, mint gondoltam! – lelkendezett Kochevar.

Először még csak virtuálisan kellett egy kart mozgatnia egy számítógép képernyőjén, a feladatot már az első nap sikeresen teljesítette.

Bill tényleg komoly áttörést jelent a gerincvelősérültek számára– jelentette ki dr. Bob Kirsch, a kutatás vezetője.

Kochevar olyan teszt alanyának jelentkezett, amely az agy és a számítógép összekapcsolásával foglalkozik. Egy csapat sebész ültette be a koponyája alá a két tablettaméretű szenzort, amelyek összesen 96 elektródát tartalmaznak. Az elektródák olyan agyi jeleket fognak fel, amelyek elképzelik a kéz és a kar mozgását. A projektet az egyik egyetem és a clevelandi elektronikus szimulációs központ kutatói hozták létre.

Kochevar négy hónapig gyakorolt a virtuális valóságban, mielőtt használatba vehette volna újra a saját karját.