hirdetés

Büntethetőséget kizáró ok, pontosabban paranoid skizofrénia miatt felmentette a Szegedi Törvényszék az emberölés vádja alól N. Bencét, aki tavaly februárban elvágta az egyik vendég nyakát a Négylépcsős sörözőben. A bíróság elrendelte a kóros elmeállapotú vádlott kényszergyógykezelését. Az ítélet nem jogerős.

T.Márk joghallgató késelősAz ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló vádlott a szegedi Négylépcsős sörözőben 2016. február másodikán éjjel 2 óra 50 perckor minden előzetes szóváltás nélkül a sértett nyakának bal oldalába szúrt – idézte fel a keddi tárgyaláson a megyei főügyészség képviselője.

Hasító mozdulattal átvágta az ereket, a fejbiccentő izmot és a légcsövet is 16 centiméter hosszan. A tanúk látták, hogy a sértett nyakából fröcsköl a vér, perceken belül meghalt, az életét nem lehetett volna megmenteni..

A vádlott, a 25 éves egykori joghallgató, N. Bence kézzel sűrűn teleírt A4-es lapokkal a kezében érkezett a bíróságra. A vallomástételt ennek ellenére megtagadta.

A tanácsvezető bíró tájékoztatása szerint több elmeorvosi szakértői vélemény is készült a tavaly február eleje óta előzetes, majd idén május óta ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló fiatalemberről, amelyek lényege, hogy bár nem gyenge elméjű, üldöztetéses téveszeméi vannak, paranoid skizofréniában szenved, ön és közveszélyes.

N. Bence az utolsó szó jogán úgy fogalmazott, nem érzem magam bűnösnek. Nem akartam ennek a személynek a halált. Jól elbeszélgettem vele, de a hirtelen modor és hangsúlyváltása kergetett az ijedtség állapotába.
Az nem vitás, hogy a vádlott megölte a sértettet. A kérdés, hogy a jogos védelmi helyzet megállapítható-e. A bíróság úgy ítélte meg, hogy erre a vádlott hivatkozásán kívül nincs más bizonyíték. Ez fikció – hangsúlyozta a bíró.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a védő és védence három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.