hirdetés

Biztosan nem kérdezte meg ezt tőled senki mostanában, hiszen a fogyasztói társadalom, a felgyorsult világ és az azonnali élvezetek és örömök kora éppen az ellenkezőre sarkall. Elég csak belelapozni egy magazinba, végiggörgetni a hírfolyamod a közösségi oldalakon vagy akár bekapcsolni egy zeneszámot egy videómegosztó portálon, és máris ömlik ránk minden.

 

Edd ezt, idd azt, most fizess elő erre, most foglald le azt, most utazz ide, most vedd meg ezt az élményt, és reggelig sorolhatnánk, hogy mi az, amit a vállalatok szerint megérdemlünk, életünk nélküle silány és örömtelen lesz, de legalábbis balga módon valami nagyszerűt biztosan kihagyunk.

Szerencsére a feltörekvő nemzedékek tagjai közül már jó páran felismerték, hogy ideje egy kicsit szembeúszni az árral. Ahelyett, hogy esztelenül hajszolod az élvezeteket, adj időt magadnak, válaszd a mértékletesség arany középútját!

A mértékletesség nem követeli meg az aszkéta életmódot!

Mielőtt eluralkodik rajtad a pánik, a mértékletesség jó a videopszichologus.hu szerint is, ugyanis azt jelenti, hogy a mérleg nyelve egyetlen irányba se billen ki, vagyis egyensúlyi állapotban vagy. Mert bármerre is billen, a túlzottan szélsőséges és végletes pontok soha nem jelentenek jót.

Gondolj csak arra, aki mértéktelenül iszik vagy eszik. Vagy arra, aki nem vesz magához szinte semmilyen élelmet sem. Egyik sem az egészséges életmód ismérve, ugye?

Ahhoz, hogy mértéktartóan tudj élni, nem kell lemondanod és sanyargatnod magad, csupán az a fontos, hogy semmivel kapcsolatban se ess túlzásokba, még ha ez olykor nehéz is. Minél többször tudsz önuralmat gyakorolni, annál könnyebben fog menni később!

Ki lehet mértékletes?

Bárki, aki ismeri önmagát, és reálisan látja határait. Aki felismeri, hogy bizonyos élethelyzetekben mi a helyes és mi a helytelen, mikor kell megállni, vagy mikor lehet még tovább menni.

Sajnos ez nem feltétlenül mutat egyenes arányosságot az életkor előrehaladtával, vagyis nem lesz egy felnőtt automatikusan mértéktartó.

Az azonban, aki tudatosan éli az életét, képes elhatározásokat hozni a saját jól felfogott érdekében, nagyobb eséllyel tud olyan életet élni, amely mentes mindenféle szélsőséges kilengéstől.
Ha úgy érzed, van még mit fejlődnöd ebben a témában, akkor bátran fordulj a videopszichologus.hu szakembereihez, mert fejlődni, változni, mértékletesebben élni sohasem késő!

Ne csak a rosszra figyelj!

Óva intünk azonban attól, hogy csak a káros szenvedélyekre vagy épp a rossz szokásokra figyelj, amikor mértékletességről beszélünk. A jó tulajdonságok, jó szokások is lehetnek épp olyan károsak, ha túlzóak. Nem mindegy, ha valaki jószívű és segítőkész, vagy palira veszi mindenki és kihasználja jóindulatát.

Ahhoz, hogy minél teljesebb életet élhess, néha meg kell állni, meg kell húzni a határokat, és megóvni ezzel a tested-lelked egészségét! Te hol tartasz ezen az úton?