hirdetés

Több ezer éves szobrok kerültek elő Szardínai szigetén. A ritka és egyedi több méter magas alkotások ökölvívókat és harcosokat formáz.

 

A szigeten a vaskorban élt civilizáció leggazdagabb régészeti lelőhelye, Mont’e Prama kutatása során ökölvívókat és harcosokat ábrázoló, több méter magas szobrok darabjai kerültek elő .

Két férfiszobor, egy fej, illetve lábak és más testrészek részletei bukkantak elő, amik a még hiányzó részekkel összeillesztve egy életnagyságúnál nagyobb, 2-2,5 méteres szoborrá állnának össze.

Előkerült egy különlegesen hajlított pajzs is, amelyet az egyik szobor a feje felett tartott, sőt, a régészek Szardínia tipikus megalitikus építménye, a kötőanyag nélkül épült nurágh modelljének darabjait is megtalálták.

Dario Franceschini kulturális miniszter a kr. e. XIII-XIX. századból származó leleteket – amik egy 1974-ben, földművesek által a közelben talált társaik szinte tökéletes másolatának számítanak – a hétvégi sajtótájékoztatón rendkívülinek nevezte, majd emlékeztetett arra is, hogy azok a Földközi-tenger medencéjének legrégibb szobrászati alkotásainak számítanak.

Mont’e Prama területén a pandémia okozta két év szünet után április 4-án indult újra az ásatási munka, ami várhatóan még hosszú időn át tart.

 

(A.J.)