hirdetés

Az ökológiai minősítéshez számos feltételnek meg kell felelni, nem elegendő annyi, hogy a gyümölcs olyan kertből való, ahol nem permeteznek. Tanúsítás hiányában a bio minőségi kritériumok nem teljesíthetők. Az alábbiakban megnézzük, hogy mit értünk azalatt, hogy bio.

 

Mit értünk bio minősítés alatt?

Tekinthetjük egy globális követelménynek, hogy tanúsítás szükséges ahhoz, hogy egy termék megfeleljen ennek a besorolásnak, vagyis teljesítse a feltételrendszerben rögzített szempontokat. A lényeg, hogy egy külső, független szervezetnek kell igazolnia, hogy képes garanciát vállalni mindarra, hogy a rendszerben foglaltaknak megfelel az adott termék, készítmény, azaz minden összetevője és ennek gyártása, kompenzálása is eleget tesz a követelményrendszernek.
A tanúsítást végző szervezetek közt eltérések lehetnek abban, hogy mekkora %-nyi ökológiai összetevő szükséges ahhoz, hogy ezt a státuszt kiérdemelje a készítmény, illetve abban is, hogy mely konzerválószerek megengedettek, melyek tiltottak. A szigorú minősítési feltételek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy termék valóban azt a szintet nyújtsa, amelyet a besorolás alapján garantálnak.

Bio kozmetikumok széles választéka

Manapság szerencsére egyre növekszik a természetes, natúr termékeket kínáló cégek száma, így a környezettudatosság is nagyobb figyelmet kap. Fontos tudnunk, hogy nem csupán a környezetünk érdekében, hanem a saját testünk szempontjából is szükség van minél több bio készítményre. Gondoljunk a sokféle káros következményre, melyeket gyakran egy-egy szintetikus vegyület okoz, mint például az allergiás reakciókat kiváltó parabének, az arra érzékenyek esetében!
Magunk felelünk a szervezetünk egészségéért, ezért igyekezzünk természetes kozmetikumokat használni a mindennapi arc- és testápolás során! Kifejezetten bio szemléletű, natúr testápoló készítményeket találunk a BIOLA Webshop természetes testápolói között.

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?

Minél nagyobb mennyiségű ellenőrzött ökológiai termelésből való alkotó szükséges ahhoz, hogy a termék megfeleljen az elvárásoknak. Az emulzióknak mentesnek kell lenniük az S.L.S. és etoxilált emulgeátoroktól, kizárólag természetes felületaktív anyagokat tartalmazhatnak. Ugyanígy megkövetelt az S.L.S mentesség a fürdőtermékek, arclemosó kozmetikumok esetében is.

Egyedül olyan tenzidek használhatók, amelyek a környezet számára kíméletesebbek, a gyorsabb lebomlás révén, illetve a vízi élőlények szempontjából is. Csupán természetes színanyagok és pigmentek lehetnek ezekben a készítményekben. Parabének, szilikonolajok nem alkalmazhatók, valamint GMO-alapanyagok sem megengedettek. A szintetikus fényvédők szintén tiltottak.

A dezodoroknál sem használhatók alumíniumsók. Továbbá elölt állatokból származó komponensektől is mentesnek kell lennie a terméknek, ugyanakkor ionizáló besugárzás sem történhet. Ezeken túl számos követelménynek meg kell felelni, hogy méltán bio minősítésűnek számíthasson az adott készítmény.