hirdetés

Az emberek kötődési stílusa alapvetően több dolgot is meghatároz az életben. Így például azt, hogy miként bánnak a kedvesükkel és saját magukkal, miként reagálnak váratlan helyzetekben, és hogy mindez milyen feszültségeket kelt a párkapcsolatban.

 

Kötődési stílusok

Négy kötődési stílus különböztethető meg: elkerülő, szorongó, szorongó-elkerülő és biztonságos. Bár a kötődési stílus változtatható, egy stabil alapot jelent, ami kihat a viszonyulásra egy másik fél felé. Amikor a kötődési stílusok összevegyülnek egy párkapcsolatban, az egyedi mintázatot eredményez. Bár a saját kötődési stílus ismeretében könnyebben kezelhetőek a kialakult nehéz helyzetek, sajnos azonban egyéb más tényezők is befolyásolják azt, hogy mennyire konfliktusokkal teli egy kapcsolat.

A stabil és boldog kapcsolat titka

Két biztonságosan kötődő egyén párkapcsolatát a rugalmasság jellemzi. Mindketten erősek és függetlenek, azonban bíznak egymásban és mernek támaszkodni a társukra, ha szükséges. Örülnek a másik fél sikerének, de elviselik a feszültségeket is, hisz tudják, hogy a véleménykülönbségek és az esetleges viták a kapcsolat érdekeit szolgálják.

A kapcsolatot alapvetően a kölcsönös fejlődés és empátia jellemzi, a felek rutinosan kezelik a problémákat.

A biztonságos kötődés jelei

A saját kötődési stílus ismeretében az ismerkedéskor megfigyelve a partner reakciót felmérhető, hogy milyen jövője lehet a kapcsolatnak. Érdemes megfigyelni, hogy miként beszél a másik fél az emberekről, van-e benne mások irányába tisztelet és empátia.

Az elkerülően kötődő egyén például távolságtartó, kevés érzelmet fejez ki alapvetően, mert számukra az érzelmi közelség veszélyes. Ezzel ellentétben a szorongó kötődésű emberek rengeteg érzelemmel és nagy nyomatékkal beszélnek. A bizonytalanul kötődő ember onnan ismerhető fel, hogy kerüli a szemkontaktust, és minden nehézséget a korábbi párkapcsolatában a másik fél számlájára ír.

A biztonságos kötődés jele lehet, hogy a másik fél szívesen támogatja partnerét, képes alkalmazkodni a másikhoz, őszinte és kerüli a felesleges feszültségeket.

Mit eredményez a bizonytalan kötődés?

Két bizonytalanul kötődő fél találkozása garantáltan konfliktusokkal teli. A szorongó fél a párja reakcióját támadásként éli meg, így ő maga is eképpen reagál, így két szorongó fél kapcsolata gyakran erőszakkal telített.

Egy szorongó és egy elkerülő kötődésű fél találkozása rendkívül idegőrlő, kapcsolatuk alapvetően bizalmatlan.

Minden párkapcsolatban a konfliktus alapvetően visszavezethető az egyén saját kötődési stílusára, így a konfliktus valójában tekinthető a viszony elmélyítésének egyik eszközének is. Fontos tehát ismerni a saját és a másik fél sebezhető pontjait is, ezt megbeszélni és tiszteletben is tartani, hogy kiépíthető legyen a biztonságos kötődés.

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődését, további cikkeket is olvashat az Onlinepszichológus.net blogjában.