hirdetés

Az esküvői szertartás egyik legfontosabb mozzanata a gyűrűhúzás, amivel megpecsételitek a házastársi esküt. Igen ám, de melyik ujjra kell húzni ezt a gyűrűt? Milyen története van a világban és hazánkban?

 

A karikagyűrű története dióhéjban

Már az ókori görögök és egyiptomiak is hordtak karikagyűrűt a szerelem szimbólumaként. Ez korábban kevésbé tartós anyagból készült, így egy idő után nemesfémekből készítették el.

Hazánkban egészen a 19. századig a jegykendő volt a jegyesség szimbóluma, majd idővel megjelentek az első karikagyűrűk. Ahogy telt az idő, úgy szorította ki a karikagyűrű a kendőt, hiszen divatba jöttek a lányoknak adott ékszerek. Az eljegyzésre szánt karikák többnyire ezüstből készültek és egy követ biztosan tartalmaztak, de voltak, amikben 3 is helyet kapott.

Ekkoriban egy lány több gyűrűt is kaphatott és viselhetett annak függvényében, hogy hányan szerették volna menyasszonyuknak. Ezt persze egy idő után felváltotta egy komolyabb aranygyűrű, amit attól kapott, akinek igazán komolyak voltak a szándékai a házasodás tekintetében. Ezt követően az esküvői szertartáson került sorra az esküvőgyűrű, amivel később divattá vált a leánykérés is. Így a férfi általánosan 2-3 gyűrűt vett a kedvesének, magának pedig egyet vagy egyet sem. Később alakult ki, hogy a hölgy kap 2 gyűrűt, a férfi pedig egyet.

Innen ered a szokás, hogy a vőlegény egy díszes és különleges eljegyzési gyűrűvel kéri meg a kedvese kezét, majd később együtt választják ki a karikagyűrűt, ami egy életre szól. Ez pont 3 gyűrű, ahogy arról fent is szó volt.

Ha pedig a vőlegény a karikagyűrűvel szeretné megkérni a kedvesét, akkor gyakori, hogy a reménybeli menyasszony kap egy díszes kísérőgyűrűt is.

Régen és most

Korábban a karikagyűrű egy egyszerű, dísztelen karika volt a 20. század elején. Gondoljunk csak nagyanyáink és anyáink karikagyűrűjére. Nagy ritkán egy szép vésés is belekerült, de ettől eltekintve egy szép, fényes, aranykarika ékesítette a kezüket. Manapság már nem csak a sárga arany karikagyűrű az, amiből választhatnak a párok, hanem akár fehér vagy rozé arany és más nemesfémek is vannak a sorban, sőt ezek kombinációja is.

Hol viseljük?

Ez nem nagyon változott az évszázadok során, hiszen már az ókori görögök és egyiptomiak is a bal kezük gyűrűsujján viselték a szerelmük jelképének számító gyűrűt. Ez a mai napig is így van, azzal a különbséggel, hogy az esküvői szertartás során kerül át a jobb kéz gyűrűsujjára a karikagyűrű.

Tetszett a történetünk? Megtudtál pár újdonságot belőle? Ha igen, oszd meg másokkal is, hogy megismerhessék a gyűrűk történetét.