hirdetés

Bemutatjuk az energiahordozók legújabb generációját, a LiFePO4-et! Bizonyára hallottál már a lítium akkumulátorokról, hiszen az utóbbi évtizedben ez a legelterjedtebb technológia, köszönhetően hosszú élettartamuknak. A legújabb lítiumos rendszer, a LiFePO4 vagy lítium-vas-foszfát akkuk kivételes ciklusállóságukról ismertek.

 

Egy kis történelem

Ugye hallottad már Volta vagy Galvani nevét? A mai elemek őseit ők kísérletezték ki. Tudtad, hogy az energiatárolás eszközei, az akkumulátorok már mintegy két évszázada szolgálják az emberiséget?

A következő nagy mérföldkő a lítiumion-akkumulátor piacra dobása volt 1991-ben, azóta egyre nő az ezen energiaforrást alkalmazó elektronikai eszközök, kütyük száma. Az igazi nagy kihívás azonban az alternatív meghajtású járművek, valamint a telekommunikáció kiszolgálása minél kisebb méretű, minél nagyobb kapacitású, a lehető legrövidebb töltési idővel rendelkező biztonságos aksival.

A ma használt legelterjedtebb kivitel a galvánelem elvén alapuló kénsavas ólomakkumulátor, amely széleskörűen alkalmazható. Előállítása viszonylag olcsó, üzemhőmérséklete tág, azonban erősen környezetszennyező összetételű (ólom, kénsav, műanyag).

Mi a LiFePO4 akkumulátor?

A lítiumion akkumulátorok rengeteg pozitív tulajdonságuk ellenére egyre több negatív kritikát kaptak, mivel sok esetben túlmelegedtek, kigyulladtak különböző eszközökben. Erre a problémára kínálnak megoldást a lítium-vas-foszfát energiahordozók.

A 18650-Akku.hu-nál kapható LiFePO4, más néven LFP akkumulátor az újratölthető modellek egyik típusa. Ez jelenleg a piacon elérhető legbiztonságosabb lítium akkumulátor típus. Kis méretű és könnyű, valamint élettartama elérheti a több ezer ciklust. A lítium-vas-foszfátot többnyire a hagyományos ólom-sav elemek helyettesítésére használják.

Mi a LiFePO4 akkumulátorok sikerének titka?

• biztonság

A stabil kémiai rendszernek köszönhetően a LiFePO4 akkumulátorok biztonságosak: túltöltés, rövidzárlat és mechanikai behatás esetén sem gyulladnak ki.

• teljesítmény

Hosszú élettartam, kicsi önkisülés és rendkívül jó ciklusállóság jellemzi. Ciklusos élettartama 4-5-szöröse más lítiumion akkumulátorokénak. Az üzemi hőmérséklet tartomány szélesebb és biztonságosabb. Élettartamuk használattól függően 5-10 év.

• tárolás, hőmérséklet

Gyakorlatilag karbantartásmentesek. Jól bírják a részleges töltöttségen való tárolást is. 0-45 ℃ között tárolhatók és tölthetők.

• töltési idő

2 óra alatt teljesen feltölthetők. A cella lemerüléséig szinte egyenletes teljesítményt szolgáltat az energiaforrás.

• súly

Súlya kb. ½-⅓-a a vele azonos kapacitású ólomsavas akkumulátorokénak.

• környezeti hatás

Nem mérgezőek, nem szennyezőek, és az elektromos autók akkumulátoraival ellentétben nem tartalmaznak ritkaföldfémeket.

Elterjedésüknek egyedüli akadálya a borsos áruk. Azonban olyan eszközökhöz mindenképp ajánlottak, ahol a kis súly, az alacsony karbantartási igény és az élettartam fontos tényezők.