hirdetés

Azok számára, akiknek nincs kertjük, a vakond leginkább Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő által megalkotott karakter jut eszükbe. Kedves, segítőkész, mindig mosolyog, és nagyon nagy hasznára van a környezetének. A valóság azonban cseppet sem ennyire idilli azok számára, akik nyaranként megküzdenek azzal, hogy a vakondot távol tartsák a gondozott kertjüktől, pázsitjuktól.

 

A közönséges vakond

A közönséges vakond régies elnevezése vakondok, egy olyan emlősállat, amely Magyarországon védett állatnak minősül, eszmei értéke pedig 25.000 Ft. Tehát ha valaki úgy próbálja távol tartani a vakondot a kertjétől, hogy ártani próbál neki szándékosan, azt a törvény pénzbüntetésben részesítheti. A legtöbb ember azonban állatbarát, ezért igyekeznek olyan módszerrel védekezni a vakond ellen, ami nem ártalmas az állatnak. Azt érdemes tudni, hogy a vakond nem kártékony, sőt, kifejezetten hasznos jószág. A földben élő rovarokat, puhatestűeket fogyasztja, ehhez azonban el kell hozzájuk jutni. Karmos ásólábával alagutat ás a földben, hogy elérje a prédát, és bizony nem veszi számításba azon tényt, hogy épp mely növényünkben tesz kárt.

Milyen megoldást javasolnak a szakemberek a vakondproblémára?

Szakértő emberek kizárják az állatra veszélyes módszerek használatát (pl.: méreg, hurok), sokkal inkább szorgalmazzák azt, hogy a kertrendezés alkalmával a megfelelő rétegre vakondhálót fektessenek. A vakondháló egy olyan műanyag háló, ami megakadályozza az állatot abban, hogy az alagút ásás közben keletkezett törmelék földet kitúrja a felszínre. Ha megfelelően lett a vakondháló letéve, vagyis az átfedések kellően nagyok és rögzítve vannak vakondháló tüskével, valamint a kert szélei mentén véget érő vakondháló is oda lett szegezve, akkor a vakondtúrás, mint jelenség nem bukkan fel az üde zöldellő pázsiton.

Ha attól tart, hogy…

Akik nem ismerik a vakondhálót, azoknál bizony felmerülhetnek kérdések, amelyre ha nem kapnak szakszerű válaszokat, akkor a kertépítéskor kihagyhatják a vakondháló lefektetésének lépését.

Lássunk néhány gondolatot a hálóval kapcsolatban:

  • A vakondháló használata nem jelent többletköltséget a kertrendezés folyamán, ára hamar megtérül.

 

  • A vakondháló nem akadályozza az automata öntözőrendszer kiépítését.

 

 

  • Amennyiben nem megfelelően történt a vakondháló rögzítése, bizony megjelenhetnek a vakondtúrások, mert az állatok kihasználják a hézagokat, ahol kitúrhatják a felesleges földeket.

 

  • A vakondnak nem esik baja. Egyszerűen csak érzékeli a feje felett “tornyosuló” akadályt, és átpártol másik kertbe.

 

Ha esetleg mégis kifelejtették a vakondhálót lefektetni, akkor a vakondok távoltartására is találhatnak környezetbarát megoldást a megfelelő szakáruházakban