hirdetés

Villanykörte vásárlásakor dönthetünk a LED világítású és a hagyományos izzók mellett. Hogy melyik az ideális választás, az több tényezőtől is függ, de a vásárlás előtt át kell gondolni azt is, hogy hol szeretnénk felhasználni az adott fényforrást.

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a vásárláskor?

 

Az alábbi három szempontot figyelembe véve keressük az optimális megoldást:

 

  • Fogyasztás
  • Élettartam
  • Ár-érték arány

 

Ár-érték arány, élettartam

 

A hagyományos izzókhoz jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá, mint a LED-es változathoz.

 

A LED világítású izzók drágábbak ugyan, de pár éven belül garantáltan megtérülnek magas élettartamuknak köszönhetően. Élettartamuk akár 25.000 óra is lehet a hagyományos izzók átlagos 1000 órájához viszonyítva. Ezáltal kevesebb izzót kell kidobni, kevesebb hulladék termelődik. Hátránya elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a fényerejük a használattal fokozatosan csökken. Az élettartam vége felé akár 80%-kal is csökkenhet a teljesítményük. 

 

Fogyasztás

 

A LED-es izzók előállítási költsége drágább, azonban környezetbarátabb is, mint a hagyományos izzóké. Használatukban is környezetkímélőbbek, annak köszönhetően, hogy nem bocsátanak ki UV sugárzást, és veszélyes elemeket sem tartalmaznak. 

 

Mindezek mellett fogyasztásuk is alacsonyabb. Belátható, hogy környezetvédelmi szempontok alapján a LED-es izzó a megfelelőbb választás.

 

A LED-es izzók megvilágítási szöge 30-270 fokig terjed. Külön figyelmet kell fordítani a megfelelő foglalat megtalálására, valamint a fényforrások kialakítására és elhelyezkedésére, az egyenletes fényelosztás elérése érdekében. Mivel nem 360 fokban világítanak, ezért ahol nagyobb fényerőre van szükség, például ipari környezetben, a hagyományos izzók optimálisabb megoldást jelentenek, mint a LED-es izzók.

 

Mindent összevetve azt javasoljuk, hogy tájékozódjanak vásárlás előtt, hogy a legjobb döntést tudják meghozni.

 

A VasMuszakiBolt.hu webáruház kínálatában hagyományos és LED-es izzók, energiatakarékos izzók, fénycsövek, foglalatok egyaránt megtalálhatók. A villanyszerelési részlegen minden megtalálható, amire az izzókon kívül szüksége lehet: vezetékek, kábelek, hosszabbítók, elosztók. 

 

Minden esetben érdemes átböngészni a kínálatot. Akkor is, ha csak egy darab kiégett villanykörtét akar cserélni, de abban az esetben is, ha az egész rendszert felújítja otthonában.

 

Amennyiben úgy gondolja, hogy szakértő segítségre van szüksége, forduljon bizalommal munkatársaikhoz, akik készséggel válaszolnak a kérdéseikre akár telefonon, akár e-mailen keresztül.