hirdetés

Annak ellenére, hogy a szemünk egy meghatározó szervünk, sokan megfeledkeznek ezek rendszeres vizsgálatáról. Gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, ha konkrét panaszokkal küzdenek, például látászavarok jelentkeznek. Pedig a rendszeres szemészeti ellenőrzések nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzéséhez!

 

Az egyik legfontosabb szűrő vizsgálatok közé tartozik a szemfenék vizsgálat. Ennek ellenére a legtöbben már csak orvosuk tanácsára kérnek ilyen vizsgálatot, vagy akkor, ha konkrét probléma jelentkezik. Pedig a mai modern technológia segítségével az eljárás gyors és fájdalommentes.

Mi az a szemfenék?

Ahhoz, hogy tudjuk, miért fontos a szemfenék vizsgálat, elengedhetetlen, hogy ismerjük a szemfenék fogalmát. Ez a “szervünk” a szem hátsó részén helyezkedik el, annak a belső fala.

Lényegében a retina és a benne futó erek találhatóak itt. Ide érkeznek a fénysugarak a pupillán keresztül. Ez a terület felel az éleslátásért.

A szemfenék vizsgálata több esetben is erősen ajánlott:

• Ha szemfájdalom lépett fel
• Ha a látásélesség megváltozott
• Ha fejfájással küzd, amelynek hátterében nincs más betegség
• Agynyomás fokozódás gyanúja áll fenn

Hogyan zajlik egy vizsgálat?

A szemfenék vizsgálathoz egy speciális eszközt, ún. fundus kamerát alkalmaznak. Ennek segítségével lefényképezhetőek a szemfenék különböző területei. A vizsgálatot ki kell egészíteni szemnyomás méréssel és a látásvizsgálattal is a megfelelő diagnózis felállításához.. Ezek eredményei alapján szemész szakorvostól származó szakértői véleményt kaphatunk szemünk aktuális egészségügyi állapotáról.

A Style Optikában a funduskamerás szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül zajlik. Egy előzetes időpont egyeztetés után gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető. A vizsgálat után a páciens azonnal visszatérhet hétköznapi tevékenységeihez, dolgozhat, vezethet, így nem akadályozza őt semmiben. Az eredmények megőrzésével hosszú távon nyomon követhető a páciens szemének állapota.

Miért igényel vizsgálatot?

A szemfenék állapota sokféle betegségről árulkodhat. A retinaleválás, a keringési zavarok, a daganatok vagy makuladegeneráció tünetei rövid időn belül megjelennek a szemfenéken, épp úgy, mint a különböző belgyógyászati megbetegedések, többek közt magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés. Ezek rendszeres ellenőrzést igényelnek.

Abban az esetben, ha ezek a betegségek nincsenek időben diagnosztizálva és kezelve, akkor az súlyos látásromláshoz vagy akár vaksághoz is vezethet. Azért különösen veszélyesek, mert kezdetben nincsenek tüneteik, így gyakran már csak akkor derül ki a probléma, amikor hosszú távú következményekkel kell számolni.